Лавров: Америка спроводи отворено непријатељство

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Уз обострану жељу, Москва и Вашингтон могу да превазиђу све нагомилане несугласице, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
„Са своје стране, увек смо се залагали за развој конструктивне, узајамно корисне сарадње са Вашингтоном, уклањање рушевина које нас спречавају да идемо напред. Како показује историјско искуство, могуће је превазићи чак и најдубља неслагања уз услов да је жеља за тим обострана“, рекао је он у интервјуу за лист „Аргументи и факти“.
Према речима Лаврова, Американци спроводе отворено непријатељску линију према Москви – уводе санкције, неосновано оптужују Русију, имају ничим изазване јавне нападе. Министар сматра да „све то ствара крајње токсичну атмосферу и омета успостављање мирног, професионалног дијалога између двеју земаља“.

Нова фаза руско-америчког дијалога

Истовремено, Лавров се осврнуо на петогодишње продужење Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3), рекавши да Москва поздравља тај потез и да је спремна да приступи новој фази руско-америчког дијалога о стратешкој стабилности.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Лавров објаснио под којим условом би Русија и Запад могли да буду пријатељи
Лавров је сагласност тима америчког предсеедника Џоа Бајдена да продужи СТАРТ 3 без предуслова оценио као „охрабрујући моменат“.

САД показале конструктиван став у Рејкјавику 

Говорећи о свом првом састанку са америчким државним секретаром у Рејкјавику, шеф руске дипломатије је указао на конструктиван став Ентонија Блинкена на тим преговорима.
Како је рекао, на Русији и САД, две највеће нуклеарне силе, лежи посебна одговорност за очување стратешке стабилности и међународне безбедности.
Без правог руско-америчког дијалога, светској заједници је веома тешко да се супротстави трансграничним изазовима и претњама, као и да реши регионале сукобе, изјавио је руски министар.
„Схватајући све то, узели смо у разматрање предлог Вашингтона да састанак председника Путина и Бајдена буде одржан ове године у једној од европских престоница. Током разговора са Блинкеном у Рејкјавику, америчка страна је генерално показала конструктиван став, што је охрабрујуће“, закључио је Лавров и додао да ће председници сами одредити теме за преговоре, али да би дијалог требало да се заснива на узајамном поштовању.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала