Лондон: Забрана летова за компанију „Белавиа“, белоруски амбасадор у Форин офису, могуће и санкције

© AP Photo / Alastair GrantЗграда британског Министарства спољних послова у Лондону
Зграда британског Министарства спољних послова у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Велика Британија је увела забрану летова за белоруског авиопревозника „Белавиа“, објавио је АФП, а преноси РИА. Министар спољних послова Доминик Раб најављује дипломатске мере против Минска, не искључујући санкције. Амбасадор Белорусије позван је на разговор у Форин офис.
Према информацијама француске агенције, британски министар саобраћаја Грант Шепс је блокирао дозволу летења белоруске авиокомпаније која иначе свакодневно лети са лондонског аеродрома Гетвик за Минск преко Париза, заједно са француском компанијом „Ер Франс“.
Британске власти такође захтевају од авиокомпанија да избегавају ваздушни простор Белорусије.
Шеф Форин офиса Доминик Раб је изјавио да званични Лондон разматра све варијанте дипломатског деловања према Белорусији после инцидента са летом ирске лоу-кост компаније „Рајанер“.
„Ми с партнерима разматрамо све могуће дипломатске реакције на инцидент у вези са привођењем (Романа) Протасевича, како у оквиру Организације цивилног ваздухопловства, Савета безбедности УН, ОЕБС, па и на нивоу Г7. Поред дипломатских мера активно разматрамо и координишимо све варијанте санкција према одговорним за то забрињавајуће понашање“, рекао је Раб.
Такође, амбасадор Белорусије у Лондону позван је у Форин офис на разговору вези са инцидентом, рекао је Раб.
Минск, Белорусија - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Белорусија о инциденту са авионом „Рајан ера“: Запад одмах похитао са ратоборном реториком
„Хитно разјашњавамо детаље који се тичу тог лета. Али сценарио који је сада актуелан представља шокантно кршење правила цивилне авијације и међународног законодавства“, рекао је британски министар.
Према његовим речима, „режим Александра Лукашенка мора да одговара за драстично кршење међународног законодавства.
 „Због тога смо позвали амбасадора Белорусије и њему се сада излаже став Лондона“, рекао је Раб.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информације о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне пријаве о минирању.
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора.
Пракса принудног слетања авиона дешавала се и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала