Масакр у Перуу: Убијено 14 људи, укључујући и два детета

© AP Photo / Martin MejiaПеруанска полиција
Перуанска полиција - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Милитанти левичарске групе „Блистави пут“ убили су најмање 14 људи, укључујући и два детета, у удаљеном региону ове јужноамеричке земље који је познат по производњи коке.
Милитанти су спалили тела појединих жртава до те мере да су непрепознатљиве, саопштила је данас војска Перуа, а пренео Ројтерс.
Памфлети на којима се охрабрују Перуанци да се суздрже од гласања на председничким изборима су пронађени на месту масакра, наводи се у саопштењу перуанских оружаних снага.
Војска је назвала убиства „чином геноцида“ и рекла је да је „Блистави пут“ претходно називао такве нападе обликом „социјалног чишћења“.
У саопштењу перуанских оружаних снага грађани Перуа се уверавају да ће имати „безбедан изборни процес“.
Масакр се десио у региону Вале де лос Риос Апуримак, где се производи 75 одсто кокаина у Перуу, саопштиле су власти.
„Вероватно ће бити још убијених“, навео је полицијски командир Сесар Сервантес за радио РПП, који је раније изјавио да је убијено најмање 18 особа.
Велики планински регион у којем се десио масакр је центар константних операција безбедносних снага против остатака „Блиставог пута“, које полиција сматра телохранитељима кријумчара дроге.
Маоистичка побуњеничка група, коју је Влада дуго сматрала терористичком, покренула је један од најсмртоноснијих сукоба унутар једне земље у Латинској Америци осамдесетих година прошлог века и процењује се да је 69.000 људи убијено, према локалној Комисији за утврђивање истине.
„Блистави пут“ је почео да слаби почетком деведесетих, након што је оснивач Абимаел Гузман ухапшен, а од тада се група претворила у криминалну банду са нарко-дилерима, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала