Почела производња „Спутњика Ве“ у Индији

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаАмпуле и кутија вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Ампуле и кутија вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Руски фонд за директне инцестиције и један од водећих произвођача вакцина и лекова у Индији „Panacea Biotec“ започели су производњу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у тој земљи; комплетна производња препарата почеће на лето, саопштио је Фонд.
„Руски фонд за директне инвестиције и ‘Panacea Biotec’ објављују о почетку производње у земљи руске вакцине против вируса корона ‘Спутњик Ве’. Прва партија направљена је у погонима ‘Panacea Biotec’ у граду Бади“, наводи се у саопштењу.
Партија ће бити испоручена Научно-истраживачком центру „Гамалеја“ за контролу квалитета препарата. Очекује се да ће пуна производња „Спутњика В“ почети овог лета.  
„Спутњик Ве“ је регистрован у Индији по убрзаној процедури 12. априла 2021, а вакцинација овим препаратом почела је 14. маја. У априлу су Руски фонд и његов индијски партнер објавили да је постигнут споразум о копродукцији 100 милиона доза вакцине „Спутњик Ве“ у Индији годишње.
​„Покретање производње вакцине заједно са ‘Panacea Biotec’ представља важан корак који ће помоћи Индији да се успешније бори против пандемије. Производња вакцине у Индији подржаће напоре државних власти да превазиђе фазу ширења вируса корона. У будућности ће се препарат извозити ради заштите здравља људи у другим земљама“, изјавио је директор Фонда Кирил Дмитријев.
Са своје стране, генерални директор индијске компаније Раџеш Џаин приметио је да ће удруживање напора са Руским фондом омогућити Индији да се брзо врати у нормалан живот и помогне становницима других земаља у томе.
Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.
Вакцина „Спутњик Ве“ регистрована је у 70 земаља са укупном популацијом већом од 3,2 милијарде. Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала