Рогозин: Пољска и Румунија ваздушни пирати – „дижу прашину“ чим је ухваћен њихов агент

© Sputnik / Сергей МамонтовДиректор корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин
Директор корпорације Роскосмос Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин назвао је Пољску и Румунију ваздушним пиратима, присетивши се инцидента из 2017. године, након што је пољски премијер Матеуш Моравjецки инсистирао на забрани летова белоруских авио-компанија изнад територије Европске уније након инцидента са авионом „Рајан ера“.
„Пољска и Румунија се одавно баве ваздушном пиратеријом. Такве опасне и незаконите акције се не могу назвати другачије“, рекао је Рогозин.
Он је тако окарактерисао ситуацију из 2017. године, када путничком авиону С7 којим је, на позив молдавског председника за Кишињев летела владина делегација са Рогозином, није било дозвољено да прође кроз ваздушни простор Румуније и Пољске, због чега се приземљио у Минску.
„Притом су власти земаља изнад којих је пролазила рута лета преко дипломатских канала биле обавештене о посети делегације владе Русије“, додао је.
Рајанер - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Америка и Европа захтевају: Забранити летове изнад Белорусије и увести санкције Минску
Истовремено, шеф „Роскосмоса“ је подсетио на још један случај када су 2014. године, након што је уврштен на списак персоналних санкција САД, ЕУ, Канаде, Аустралије и Швајцарске, румунске и бугарске власти покушале да приморају специјални авион руске владе да слети на њихове аеродроме како би „ухапсиле санкционисаног политичара“.
Авион је летео за Кишињев преко Црног мора и Турске, јер су Пољска, Украјина и Мађарска забраниле летење преко њиховог ваздушног простора директнијом рутом.
„Тако да би пољска господа требало да буду доследна и да вежбају памћење“, изјавио је Рогозин.
С тим у вези, оценио је да нарушавање безбедности тадашњег вицепремијера Русије, чланова владине делегације и посаде те земље сматрају нормом, да их није брига за кршење правила ваздухопловне безбедности, али да су, чим је „ухваћен њихов агент“, чланице НАТО-а „дигле прашину“.
Раније је саопштено да је авион „Рајан ера“, који је летео из Атине у Виљнус, принудно слетео у Минск након саопштења да се у њему можда налази бомба. Међу путницима је био и оснивач опозиционог канала на Телеграму „Некста“, Роман Протасевич, који је одмах ухапшен на аеродрому. Он је оптужен, између осталог, за „организацију масовних немира“ у Белорусији.
Како је саопштило Министарство одбране Белорусије, за пратњу путничког авиона био је подигнут МиГ-29.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала