Русија: Америка премашила број наоружања предвиђен споразумом СТАРТ 3 за 101 јединицу

© Sputnik / Vladimir FedorenkoЗапуск российской ракеты РС-20
Запуск российской ракеты РС-20 - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство спољних послова Русије је објавило податке о укупном броју стратешког наоружања Русије и Сједињених Америчких Држава у оквиру Споразума о офанзивном стратешком наоружању (СТАРТ 3) који је раније продужен на пет година.
„Информација о укупном броју офанзивног стратешког наоружања Русије и САД дата је према подацима од 1. марта 2021. године, на основу информација предвиђених Споразумом СТАРТ 3, које су стране размениле у марту 2021. године у складу са ставом два, одељка два, поглавља четири протокола Споразума о СТАРТ-у“, наводи се на сајту министарства.  
У категорији „размештене интерконтиненталне балистичке ракете, размештене балистичке ракете на подморницама и распоређени тешки бомбардери“, Русија има 517 јединица, а САД 651 јединицу.
Укупан број бојевих глава размештених на интерконтиненталним балистичким ракетама, као и на размештеним балистичким ракетама подморница и нуклеарних бојевих глава распоређених на тешким бомбардерима у Русији износи 1.456 јединица, а у Сједињеним Америчким Државама 1.357 јединица.
У последњој категорији „распоређених и нераспоређених лансерних интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета подморница, као и распоређених и нераспоређених тешких бомбардера“ Русија има 767 јединица, а САД 800.
Пробе балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Москва и Вашингтон: Прва размена података о ракетама од продужења СТАРТ 3
Министарство спољних послова Русије је навело да „изјава САД о 800 распоређених и нераспоређених ракета МБР, распоређених и нераспоређених ракета БРПЛ и распоређених и нераспоређених тешких бомбардера постигнута је не само захваљујући стварном смањењу америчког наоружања, већ и једностраним повлачењем из споразума 56 ракета „Трајдент 2“ на подморницама БРПЛ и 41 ракете са тешког бомбардера В-52Н“.
„Њихова модернизација је тако организована да руска страна не може да потврди да је ово стратешко офанзивно наоружање неприкладно за употребу нуклеарног оружја, како је предвиђено тачком три одељка један поглавља три Протокола Споразума“, додали су у министарству.
Поред тога, како је наведено у Министарству спољних послова Русије, САД су преименовале четири силосна лансера намењена за обуку у категорију „силос за обуку“ коју СТАРТ 3 не предвиђа и одбија да их укључи у складу са Споразумом у нераспоређене подземне силосе МБР.
„На тај начин су Сједињене Америчке Државе за 101 јединицу премашиле цифру дозвољену у складу са подставом става један члана два Споразума“, закључили су у министарству.
Кључни споразум за стратешку стабилност СТАРТ 3 је ступио на снагу 5. фебруара 2011. године. Према споразуму, свака страна ће смањити свој нуклеарни арсенал тако што за седам година и надаље укупан број наоружања не би требало да пређе број од 700 интерконтиненталних ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких бомбардера, као и 1.550 бојевих глава и 800 распоређених и нераспоређених лансера.
Циљ је постигнут и стране су потврдиле арсенал на договореним нивоима. Почетком 2021. године, убрзо након што је администрација Џозефа Бајдена дошла на власт у САД, споразум је без измена продужен на још пет година. Претходна администрација је одлагала продужење споразума до последњег тренутка, што је претило крахом целокупног система стратешке стабилности.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала