Шарена лажа за Србију: Папир који личи на инсајдерски извештај о наставку косовског дијалога

CC0 / Pexels/Andrea Piacquadio / Папири, документа
Папири, документа - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Најновији „нон пејпер“ о будућности Косова и Метохије не личи толико на претходне сличне документе пуштене у јавност са разних страна. Он више подсећа на инсајдерски извештај о томе шта ће се догађати у наставку дијалога између Београда и Приштине.
Овако најновији „нон пејпер“ коментарише историчар Саша Адамовић. Из документа који је недавно објавио портал „Албејнијан пост“, може се видети да се Србији не нуди ништа ново, већ су му крајње намере да се Србија преведе жедна преко воде и пристане на крајњи циљ косовских Албанаца и западних центара моћи, каже он.
„Косовски Албанци и Бриселски споразум нису били у стању да поштују. Тако да ми се чини да се и у овом документу Србима наводно нуди оно што је требало да добију одавно, а шта косовски Албанци, иако су потписали споразум, све ове године опструирају. Приштина све време показује да није кредибилан партнер, да многе договорене ствари нису поштоване и да очекује само једну ствар — да Запад приволи или притисне Србију да призна косовску независност“, коментарише Адамовић.

„Нон пејпер“ као скица за наставак дијалога Београда и Приштине

У најновијем „нон пејперу“ то је видљиво, док је све друго што се Србији нуди заузврат за признање косовске независности — обична шарена лажа. Наша земља, према Адамовићевом мишљењу, од признања независности Косова не може да добије ништа посебно.
Подсећамо, портал „Албејнијан пост“ објавио је „нон пејпер“ који говори о садржају првог састанка председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија. Тај „нон пејпер“ у једној од главних тачака предвиђа стварање аутономије за север Косова са проширеном самоуправом и са сопственим институцијама.
Састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија би, према наводима тог медија, требало да буде одржан у Паризу у јуну.
Како тврди албански медиј, у документу је прецизирано не само време састанка, него и теме и циљеви нове рунде преговора, који је пројектован као завршница која би требало да траје до фебруара 2022.

Шта све пише у „документу“

Наводни документ прецизира успостављање аутономије на северу Косова.
„Обе стране се слажу око успостављања Аутономног округа северног Косова као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову, која има право да усваја законодавство у регионалној економији, финансијама, имовини, инфраструктури, култури, образовању, здравству, социјалној заштити, правди и европске сарадње у складу са Уставом Косова и законодавством о локалној самоуправи“, наводи се у једној од главних тачака.
Према тим наводима, Аутономни округ северног Косова обухватиће територије града Звечана и његових 35 села, Лепосавића и 72 села, Северне Митровице и оближњих катастарских зона и Зубин Поток и 63 околна села. Тај аутономни округ „имаће гувернера који представља Владу Косова, Скупштину која представља народ и Извршно веће које ће бити заједничко тело Аутономног округа, Владе Косова, Владе Србије и Европске уније“.
Друга тачка предвиђена наводним немачко-француским документом је статус српских цркава.
„Српска православна црква биће призната, њена имовина биће неприкосновена и уживаће привилегован статус“, наводи се у документу.
Такође је прецизирано да „Цркву и њену унутрашњу организацију треба признати као самоуправну организацију политичког и уставног система Косова, а власништво треба да буде неприкосновено и да ужива привилегован статус“.
„Заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости. Православну цркву на Косову, као суштински део Српске православне цркве, у складу са уставним променама, требало би да води патријарх Српске православне цркве, који би требало да има седиште у Пећкој патријаршији“, наведено је у „нон пејперу“.
Документом је предвиђено да се Србија сложи са косовском пријавом за чланство у међународним институцијама.
Такође је предвиђено стварање економске зоне као катализатора и подстицаја за економски развој у обе земље. Ово је било намењено „у концепту европских региона како би се осигурало успостављање слободне економске зоне“, која би се протезала на регион Митровице и Новог Пазара.
„Србија и Косово би наставили са идејом да ниједна од њих не може представљати другу државу на међународном плану или деловати у име друге државе“, наведено је у документу.
Истакнуто је да ће „Србија и Косово поштовати суверенитет на својим територијама“.
Потписивање овог документа значило би промену Устава и у Приштини и у Београду, а затим и међусобно признавање након уставних и територијалних преуређења.
Албански медиј указује и на неке друге тачке које би се примењивале након постизања овог споразума.
„Обе стране ће разменити сталне мисије. Они ће бити основани у одговарајућем седишту својих влада. Практична питања у вези са успостављањем мисије биће решавана у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима. Обе стране ће успоставити Савет за узајамно пријатељство, који ће сваке године сазивати владе обе државе како би се осигурала примена споразума који је правно обавезујући и промовисала билатерална сарадња у свим областима од интереса“, наводи се у документу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала