Народ против елита: Потписан „Велики технолошки закон“

© Flickr / Gage SkidmoreРон Десантис
Рон Десантис - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Гувернер Флориде Рон Десантис потписао је у понедељак „Велики технолошки закон“ у намери да заштити становнике те државе од дезинформисања и цензуре. Оптужујући Силицијумску долину за „злоупотребу слободе говора, мисли и садржаја“, Десантис је оценио да је циљ закона да „уведе фер-плеј на друштвеним мрежама“.
Закон, који предвиђа и новчане казне за платформе друштвених мрежа од 250.000 долара дневно због уклањања платформи кандидата за изабрану функцију у држави, захтеваће од компанија да постану транспарентније у погледу начина на који доносе закључке у вези са модерирањем садржаја.
​Од сада ће компаније бити у обавези да се доследно придржавају тих стандарда, рекао је Десантис на конференцији за новинаре у понедељак и нагласио да је постојао проблем када су „велике технолошке компаније цензурисале председника Сједињених Држава“.
​Бившем америчком председнику Доналду Трампу уклоњен је налог на Твитеру након што је оптужен за подстрекивање напада на зграду Капитола 6. јануара. Упркос негирању оптужби, његов налог са 88 милиона пратилаца трајно је суспендован са те платформе.
Становници ће моћи да се боре против великих технолошких компанија због модерирања садржаја, уз казне до 100.000 долара за сваку доказану тужбу.
​Државни тужилац на Флориди моћи ће да покрене правни поступак против технолошких компанија које крше закон.
„На овој сесији предузели смо мере како бисмо осигурали да нама, народу Флориде буде зајамчена заштита од елита Силицијумске долине“, рекао је Десантис.
„Ако цензори великих технолошких компанија буду спроводили правила недоследно ради дискриминације у корист доминантне идеологије Силицијумске долине, они ће од сада одговарати“, додао је гувернер.
​Према Десантису, Флорида ће бити прва савезна држава која ће применити такав закон.

„Велика технолошке компаније у дослуху корпоративним медијима“

Десантис је познат као критичар цензуре највећих технолошких компанија. Оптужио је платформе попут Јутјуба због намерног уклањања свега што се коси са њиховим „наративом“.
У априлу је републикански гувернер био домаћин округлог стола са стручњацима за јавно здравље, а тај видео је уклоњен са Јутјуба због наводних „медицинских дезинформација“.
​Снимак је садржао коментаре да деца не морају да носе заштитне маске у школи, за шта је компанија навела да је у супротности са препорукама које су издали Центри за контролу и превенцију болести.
„Мислим да је оно чему сведочимо заиста Орвелијански. То је велика технолошка, корпоративно-медијска тајна коалиција, а крајњи резултат је да је њихов наратив једини исправан“, рекао је Десантис.
Политичар је нагласио да Гугл и Јутјуб „рутински хостују видео записе о теоријама завере, у распону од узрока напада 11. септембра до улоге 5Г мреже у изазивању ковида 19“.
„Можете да нађете све могуће теорије завера на свету на Гуглу и Јутјубу“, додао је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала