Амерички конгрес повећава буџет за нуклеарно оружје

CC BY-SA 2.0 / Dave Bezaire / B61 Nuclear bombБ61 нуклеарна бомба
Б61 нуклеарна бомба - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Управа за буџет америчког Конгреса објавила је прогнозу за наредних десет година, по којој ће одржавање нуклеарног арсенала америчке војске на годишњем нивоу порасти до 60 милијардо долара, наводи се на сајту управе.
Прогноза буџета за нуклеарне снаге састављена је први пут за две године, за период од 2021. године до 2030. године. Од укупног износа који је од прошле прогнозе (2019. године) порастао са 494 милијарде долара на 634 милијарде долара (до 2030. године), две трећине ће потрошити Пентагон.
Американци ће највише новца потрошити на подморнице са интерконтиненталним балистичким ракетама. Раст буџета за одржавање нуклеарног оружја за 28 одсто условљен је скупим програмима модернизације снага за нуклеарно одвраћање. Међу њима је прављење новог хиперзвучног ракетног наоружања.
Јуче је Министарство спољних послова Русије објавило податке о укупном броју стратешког наоружања Русије и Сједињених Америчких Држава у оквиру Споразума о офанзивном стратешком наоружању (СТАРТ 3) који је раније продужен на пет година. У категорији „размештене интерконтиненталне балистичке ракете, размештене балистичке ракете на подморницама и распоређени тешки бомбардери“, Русија има 517 јединица, а САД 651 јединицу.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала