Бугарски европосланик страхује да је нови шеф дипломатије спреман на уступке Скопљу

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Нови бугарски министар спољних послова Светлан Стоев показао је пред европским колегама да је спреман да чини уступке Скопљу, оценио је посланик Европског парламента из Бугарске Ангел Џамбаски, коментаришући сусрет министра са европским комесаром за проширење и португалским министром спољних послова.
Бугарски министар је, према речима посланика, током сусрета са колегама рекао да Софија неће променити став према Северној Македонији, али да је за Бугарску кључна ствар подршка добросуседским односима и добијање гаранција по питању Споразума од добросуседству између две земље.
Према речима Џамбаског, речи „влада Републике Северне Макдеоније“ и „гаранције“ су апсолутно неспојиве јер се Скопље не придржава међународних споразума.
„Када говоримо о С. Македонији са садашњом просрпском и антибугарском владом, немогуће је говорити о било каквом рестартовању. То једноставно неће дати резултате. Никада није давало и неће давати. Мало вероватно је и обнављање дијалога који је запараво био увек монолог Заева: ‘О овоме и овоме нећемо преговарати’. И крај. Што се тиче обанављања поверења: ми, Бугари, нисмо изгубили поверење према народу Северне Македоније, али када је реч о политичарима попут Заева, Пендаровског, Мицкоског, оно је неповратно изгубљено“, написао је он на Фејсбуку.
Бугарски председник Румен Радев је јуче рекао да пут Северне Македоније у ЕУ иде преко Бугарске и да је важно да Софија, као одговорни члан ЕУ, не унесе нове проблеме у Унију.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала