Хаос на границама Хрватске и БиХ, колоне дуге 10 километара

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаКамиони
Камиони - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
На границама Босне и Херцеговине и Хрватске је настао хаос због нових уредби Хрватске које су најављене у понедељак, а колоне теретних возила сежу и до 10 километара, јавља сарајевски студио телевизије Н1.
Одлука Хрватске о прекатегоризацији путева у вези с превозом робе, која наноси штету привредницима у БиХ, ступа на снагу крајем месеца, изјавио је председник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић.
"Хрватска је донела одлуку о прекатегоризацији својих путева, где су неки гранични прелази остали да ''висе у ваздуху'', јер на тим путевима, по новој категоризацији, неће бити дозвољен транзитни промет камионима који прелазе 7,5 тона”, објаснио је Егрлић.
Додао је да то значи да превозничке компаније из БиХ које саобраћају на том правцу, а превозе робу која се извози или увози у земљу, неће моћи да иду на граничне прелазе на путевима обухваћеним прекатегоризацијом, као и да су на таквим географским положајима да им је далеко да иду на друге прелазе, преноси портал Индикатор.
Реч је о прелазима Иваница-Горњи Бргат, Велика Кладуша-Маљевац, Брчко-Гуња, Стрмица-Стрмица и Осоје-Вињани Горњи.
Према речима Егрлића, одлазак на друге граничне прелазе повећава трошкове транспорта, а уз то превозници губе додатно време, односно праве додатне километре да би могли да се укључе у путне комуникације којима могу да саобраћају кроз Хрватску.
Хрватска је 20. маја донела одлуку о прекатегоризацији путева која ступа на снагу осам дана након доношења, јавио је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала