Кремљ: Лондон опседнут Москвом - оптужује је за све и свја

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Кремљ је одбацио оптужбе британског министра иностраних послова Доминика Раба да је Русија наводно умешана у инцидент са принудним слетањем авиона „Рајанера“ у Минску, поручивши да се ради о русофобичној опсесији и жељи да се Москва оптужи за све на свету.
„У питању је русофобична опсесија, фикс идеја да се Русија оптужи за све и свја. Вероватно ће већ ускоро доћи до тога да ће Русија бити оптужена једноставно због чињенице да постоји“, рекао је Песков.
Москва се не слаже са таквим оптужбама, али стрпљиво прати, додао је он.
„Али схватамо да је ово тај случај када вероватно чак нема ни смисла покушати објаснити нешто. Заиста, у овој ситуацији фобије и опседнутост вероватно већ узимају маха и почињу да не дају простора ауторима тих изјава да трезвено процене ситуацију“, сматра порптпарол руског председника.
Министар иностраних послова Велике Британије Доминик Раб у понедељак је изјавио да ће Лондон размотрити предлог увођења ограничавајућих мера против гасовода „Северни ток 2“ и „Јамал - Европа“ након инцидента са принудним слетањем авиона „Рајанера“ у Минску. Раб је изразио сумњу у то да је до инцидента могло да дође „без макар прећутног пристанка Москве“.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информације о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне пријаве о минирању.
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора.
Пракса принудног слетања авиона дешавала се и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала