САД и ЕУ сагласне: Русија није умешана у инцидент са „Рајанером“

© AFP 2023САД и европске заставе лебде испред седишта Европске комисије у Бриселу
САД и европске заставе лебде испред седишта Европске комисије у Бриселу  - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Потврђених података о улози Русије у инциденту са принудним слетањем авиона „Рајанера“ нема и због тога на самиту Европски савет није давао оцену у вези с тим, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.
„Није било потврђених информација о улози Русије и због тога нисмо давали никакву оцену у вези с тим. Уколико будем разговарала са руским председником та тема ће бити део агенде али не треба да полазимо од претпоставки. Познато је да Русија и Белорусија имају тесне везе, али нема потврде о умешаности у овај инцидент“, рекла је она.
Меркелова је додала да је током самита позвала на дијалог с Русијом.
„Могуће је имати различита мишљења, али у исто време и разговарати и сусретати се. Ја то радим с руским председником. Јуче сам током дискусије о Русији такође позвала да тако радимо и као ЕУ у целини, јер наше европске интересе можемо боље да презентујемо у разговору с руским лидером него што би то урадио амерички председник“, казала је.
Меркелова је уједно и позитивно оценила најаву сусрета руског и америчког председника.
Немачка канцеларка се дотакла и питања гасовода „Северни ток 2“ рекавши да ће са Америком бити још разговора на тему тог пројекта.
„Подржали смо одлуку о одустајању од дела санкција против гасовода јер ја се у сваком случају противим екстратериторијалним санкцијама ма где да се уводе. Већ одавно у енергетском смислу не зависимо једнострано од Русије али односи са Русијом у тој сфери су веома јаки“, закључила је Меркелова.

Ни Вашингтон не сматра да је Русија имала улогу у инциденту

„Америка не сматра да је Русија на било који начин умешана у инцидент са летом авионом „Рајанера“, рекла је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
„Не мислимо да се тако нешто догодило“, рекла је она новинарима на питање да ли у Вашингтону сматрају да је Русија има неку улогу у ономе што се десило у Минску.
Истовремено је рекла да америчка администрација разматра све могуће опције када је реч о рекацији на инцидент, укључујући санкције.
„Председник је наложио свом тиму да у тесној сарадњи са ЕУ, осталим савезницима и међународним организацијама допринесу како би режим Александра Лукашенка сносио одговорност, укључујући санкције“, рекла је Псаки.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала