Неће бити гашења српских термоелектрана

Термоелектрана - илустрација
Термоелектрана  - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да неће бити гашења термоелектрана.
Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић казала је да је заједнички циљ државе и синдиката и Електропривреде Србије да то предузеће буде снажно, модерно и успешно, и још једном нагласила да неће бити гашења термоелектрана.
„Синдикат и радници ЕПС-а и Министарство увек су радили заједно и били партнери свих претходних година. То смо и данас и верујем да ћемо то бити и у будућности. Много је важних одлука у енергетици које треба да се донесу, а ЕПС као најзначајније предузеће у овом сектору мора да буде снажно, модерно, финансијски успешно и профитабилно“, рекла је Михајловићева после састанка са Синдикатом радника ЕПС-а.
Она је том приликом истакла да је веома важно да постоји јединство, и код синдиката, и у држави, јер само тако као земља можемо бити добитници у процесу енергетске транзиције, наводи се у саопштењу ресорног министарства.
Министарка је рекла да је једна од тема састанка била и потенцијална изградња термоелектране Колубара Б и да је став Министарства да се одлуке у вези са новим инвестицијама морају доносити заједнички и да је потребан план шта ће се радити у енергетици у наредних 20 и 30 година.
„Формираћемо савет у Влади који ће радити на плану рада и термокапацитета и заменских капацитета до 2050. године. У том савету ће бити представници више министарстава – рударства и енергетике, финансија и заштите животне средине, ЕПС-а и синдикат ЕПС-а. Заједнички интерес је да ЕПС буде снажно предузеће, и није главно питање да ли ће се градити одређени нови капацитети, него шта је оправдано у овој ситуацији, да ли треба да се ангажујемо у ревитализаији постојећих електрана и да учинимо све да на одржив начин производимо електричну енергију“, рекла је Михајловићева.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗорана Михајловић
Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Зорана Михајловић
Зорана Михајловић: Формираћемо савет у Влади који ће радити на плану рада и термокапацитета и заменских капацитета до 2050. године.
Председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић рекао је да је на састанку разговарано о билансима ЕПС-а, тржишту електричне енергије, као и о успешности производње.
Говорећи о јучерашњем збору поводом пројекта ТЕ Колубара Б, Ђорђевић је рекао да је много инсинуација и манипулације пратило овај скуп и да је он злоупотребљен да би се затражила смена министарке и руководилаца синдиката.
„Мој став је био да не треба позивати људе на протест у који су били укључени сви директори погона у Колубари. Разумем бојазан рудара, сви ми живимо од тог тешко зарађеног хлеба, али није начин да се перфидно нешто организује, а да се говори о свему осим о изградњи Колубаре Б. Овде нема бојазни за запослене, нема гашења термоелектрана, а да ли ће се неко постројење градити то ће показати економске анализе и процене утицаја", истакао је Ђорђевић.
Састанку су, поред осталих, присуствовали и председници синдиката површинских копова Колубаре и Костолца, а на састанак је био позван и председник Синдиката Колубаре, који се није одазвао позиву, додаје се у саопштењу, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала