Русија: „Гугл“ кажњен са 82.000 долара, Фејсбук са 350.000

© Фото : msk.arbitr.ruАрбитражни суд у Москви
Арбитражни суд у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Московски суд казнио је америчку компанију „Гугл“ по три ставке са 6 милиона рубаља (око 82.000 долара) због тога што није уклонила забрањени садржај. Из истих разлога кажњен је и Фејсбук са 26 милиона рубаља, односно преко 350.000 долара.
Служба за надзор у области комуникација, медија и информационих технологија Русије (Роскомнадзор) је јуче запретила компанији успоравањем саобраћаја јер није уклоника све материјале са информацијама забрањеним у Русији.
Како су навели, америчкој компанији су упутили више од 26.000 обавештења о томе да је неопходно да уклоне спорни садржај.
Према евиденцији Роскомнадзора са „Јутјуба“ није уклоњено 5.000 забрањених садржаја од чега је око 3.500 садржало позиве на екстремизам.
Током дана биће размотрено још осам ставки против „Фејсбука“, док ће ставке против „Твитер“а бити размотрене 27. маја, а још пет против „Гугла“ 1. јуна.
По свакој од ставки компанијама прети казна од четири милиона рубаља, односно око 55.000 долара.
Како наводи Роскомнадзор, уколико се не уклоне садржаји са позивима на екстрмизам, дечју порнографију, информације у вези с продајом наркотика казна је до осам милона рубаља, а уколико се понови такав случај онда казна може да иде до петине суме укупног годишњег прихода компаније.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала