Србија и Хрватска мењају Закон о личним картама: Како ће изгледати нова документа

© Sputnik / Александар МилачићЛична карта
Лична карта - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије данас разматра Предлог закона о изменама и допунама Закона о личној карти који би требало да донесе неке новине. У Хрватској је крајем прошле године усвојен нови Закон о личним картама који ступа на снагу ступа 2. августа уз бројне измене личних докумената.
Промене Закона о личној карти у Србији су предложене због недостатака у важећем закону и због обавезе која произилази из пројекта Владе Србије "Стоп бирократији", пренео је Б92.
Предлог је да се у личне карте дода податак о адреси пријављеног пребивалишта, да се одредбе Закона о личној карти се ускладе с прописима о електронском документу, а новина би било и да се за лица старија од 16 година лична карта може да се изда уз сагласност само једног родитеља.

Промене у Хрватској

Нове личне карте ће уз нови изглед садржати и биометријске податке, односно приказ лица и два отиска прстију. Према Уредби ЕУ, имаће и двословне ознаке државе која издаје личну карту у плавом правоугаонику и окружену с 12 жутих звездица. Отисци прстију неће се узимати деци млађој од 12 година. Прописано је и да је рок за постепену замену личних карата десет година.
Личне карте важиће пет година, осим за старије од 70 година, којима ће важити 40 година, пренео је хрватски портал Индекс.
Прописано је и обавезна израда личне карте особи која је навршила 16 година и којој је суд допустио склапање брака и има пребивалиште у Хрватској.

Лична карта ће се користити и као здравствена књижица

На полеђини личне карте, како стоји у Правилнику, налазиће се и простор за упис података о матичном броју осигуране особе у обавезном здравственом осигурању, што значи да ће нова лична карта моћи да се користи уместо здравствене књижице.
Нове личне карте ће грађанима Хрватске донети нове могућности, практично ће у потпуности заменити пасош и користити се у свим државама, не само у државама ЕУ, наглашавали су из МУП-а Хрватске.
Уводи се и могућност кориштења е-личне карте на мобилним телефонима. Након регистрације, апликација замењује потпис који се налази на личној карти, наведено је у новом Закону.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала