„Умро је друг Тито“ – Поставка о Брозу чак и за оне који из принципа не желе да уђу у Кућу цвећа

© Relja IvanicКућа цвећа, Музеј Југославије
Кућа цвећа, Музеј Југославије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Пратите нас
Музеј Југославије обележава сећање на некадашњи југословенски празник – Дан младости, који многе генерације памте по чувеним слетовима и штафетама. У Кући цвећа, месту на којем је сахрањен бивши председник Југославије Јосип Броз, тим поводом данас је отворена нова поставка под називом „Умро је друг Тито“.
Дан младости се обележавао 25. маја, од 1945. до 1988. године. Овај празник се првих година славио само као рођендан доживотног председника СФРЈ, а од 1957. је на његову иницијативу постао Дан младости.
Главни симбол празника била је Штафета младости која је око месец и по дана ношена кроз читаву територију Југославије и 25. маја предавана Титу на величанственом слету на стадиону ЈНА.
„Нова поставка у Кући цвећа говори о тренутку Титове смрти и друштвене драме која је уследила након ње. Тито је био историјска личност, али и најјачи и најпрепознатљивији симбол социјалистичке Југославије, одражавао је тај друштвено-политички систем, због чега је његова смрт имала далеко већу тежину од самог биолошког нестанка“, каже у разговору за Спутњик аутор изложбе Татомир Тороман.
Према његовим речима, изложба посетиоцима не нуди гомилу фактографије о Титовој смрти и догађајима након ње, већ им кроз колажну форму представља садржаје који им омогућавају да склопе сопствене приче о том времену.
Поставку чине фотографије, документа, новински текстови, разни предмети, међу којима су, наравно, штафете, као и уметничка дела и дела народне радиности која су инспирисана Титовим ликом и делом.
„Изложба има три нивоа. Први је онај званични, нормативни однос према Титовој смрти, то је пре свега однос државе и тадашње званичне идеологије према том догађају. Други ниво је много емотивнији и спонтанији, то је онај народни ниво. По први пут смо увели и неке провокативне, критичке гласове, и то је трећи ниво поставке“, објашњава Тороман.
Међу уметничким радовима који чине изложбу налази се дело Драгана Срдића, фотографије Горанке Матић, као и карикатуре Миленка Михајловића које су својевремено објављене у часопису „Студент“, гласилу које је у то време представљало својеврсни простор слободе.
„Верујем да ће поставка бити занимљива и оним људима који из принципа не желе да дођу у Кућу цвећа. Када било ко од нас обилази споменике или музеје, када оде, рецимо, у средњовековну катедралу, то не значи да нужно мисли да је папа божји представник на земљи. Посета музејима, споменицима и изложбама не подразумева одређена политичка, идеолошка, верска или било каква друга схватања“, каже Татомир Тороман.
Двадесет пети мај је, уз 4. мај (дан Титове смрти) и 29. новембар (некадашњи Дан републике), датум када Музеј Југославије традиционално бележи већу посету.
„Наша публика је врло шаренолика, а ту је увек веома много странаца. Свако ко из иностранства дође у Београд, дође и у Музеј Југославије. Увек су први ујутру у 10.00 представници удружења која негују традиције Народно-ослободилачке борбе, али има и деце и младих. Има младих који нису рођени у време Југославије, долазе људи с бебама у колицима и гледају то. То је један занимљив историјски период и не бих никада окарактерисао све те људе као некакве идолопоклонике, људи долазе из различитих мотива, просто им је занимљиво то да виде“, објашњава Тороман.
Поред нове поставке у Кући цвећа, посетиоци могу да погледају и сталну поставку Музеја Југославије. Од 16.00 сати се организује и радионица за децу „Када скулптуре оживе“, у оквиру које ће најмлађим посетиоцима бити представљено 20 скулптура истакнутих југословенских уметника које се налазе у музејском парку.
Програм се завршава матине журком у Парку скулптура од 17.00 часова, када ће публика моћи да чује југословенске обраде светских хитова у миксу ди-џеја Пеђе Радовића, почев од шлагера, преко експерименталне музике, до необичних звукова насталих у електронском студију Радио-телевизије Београд.
Музеј Југославије је отворен од 10.00 до 21.00 час, а улаз је, као и сваке године на овај дан, бесплатан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала