Босна узвраћа ударац Хрватској – реципроцитет на граници и још две мере

© REUTERS / Alexandros AvramidisКолона камиона
Колона камиона - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите нас
Заменик председавајућег Заступничког дома Парламента Босне и Херцеговине Денис Звиздић прокоментарисао је недавну одлуку Хрватске да теретни превозници неће моћи да превозе робу преко пет граничних прелаза између Хрватске и БиХ.
„Одлука Републике Хрватске да затвори пет граничних прелаза са БиХ, чиме се наноси директна и очито намерна, економска штета бх. привредницима, који своје производе извозе у ЕУ, последња је у низу погрешних и провокативних активности којима се додатно усложњавају и погоршавају односи између БиХ и Хрватске“, каже Звиздић за „Кликс“.
Он каже да не жели веровати, иако за тако нешто постоје индиције, да ова једнострана одлука, која је у супротности с Уговором БиХ и Хрватске о граничним прелазима, као и с одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, има и политичку позадину и да представља „нову“ врсту притиска, уцене и мешања у унутрашње ствари БиХ те сматра да надлежне институције Босне и Херцеговине треба хитно да предузму следеће активности у циљу заштите економског суверенитета БиХ.
Звиздић наводи и низ мера које би власти у БиХ требало да предузму као одговор на меру Хрватске:
1. „Покренути реципрочне правне и економске мере Босне и Херцеговине према правним и физичким особама из Републике Хрватске. Утемељење имамо у признатом начелу међународног права – начелу реципроцитета“;
2. „Интензивирати кампању, посебно од привредних комора на свим нивоима: 'Производимо – купујмо – извозимо домаће', с посебним нагласком на императивну потребу куповине домаћих производа и препорука да се летује у босанскохерцеговачким одмаралиштима“.
3. „Ако изостане реакција надлежних тела ЕУ, а међудржавни разговори и здрава логика не дају брз и ефикасан резултат, онда именовати агента и пред међународним арбитражама и судовима покренути тужбу Босне и Херцеговине против Републике Хрватске, што је у надлежности Председништва БиХ“.
„На крају, желим нагласити да поштујем Републику Хрватску као земљу пуноправну чланицу ЕУ и НАТО савеза, суседну земљу с којом делимо око 1.000 километара заједничке границе, али исто тако желим да истакнем да нико нема право да понижава грађане Босне и Херцеговине и доноси једностране акте који угрожавају могућност економског опоравка и развоја БиХ, посебно у периоду пандемије. Крајње је време да наши суседи почну да уважавају територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, који је међународно признат и неупитан“, закључује Звиздић, преноси Б 92.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала