Флорида „заратила“ с гигантима: Хоће ли Америка успети да обузда глобалне технолошке центре моћи

CC0 / Pixabay / Технолошки гиганти су освојили свет
Технолошки гиганти су освојили свет - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите нас
Флорида уводи закон који би требало да регулише „понашање“ технолошких гиганата Силицијумске долине на интернету. Фирме које управљају друштвеним мрежама биће кажњаване високим свотама ако не буду поштовале правила, а мораће и да буду транспарентније у погледу „уређивачке политике“. Питање је — колико ће тај потез заиста утицати на њихову моћ?
Гувернер Флориде Рон Десантис потписао је у понедељак „Велики технолошки закон“ у намери да заштити становнике те државе од дезинформисања и цензуре, притом оптужујући Силицијумску долину за „злоупотребу слободе говора, мисли и садржаја“. Како је оценио, циљ закона је да „уведе фер-плеј на друштвеним мрежама“.
Закон предвиђа новчане казне за платформе друштвених мрежа од 250.000 долара дневно за уклањање платформи кандидата за изабрану функцију у држави (Твитер је почетком године уклонио налог Доналда Трампа) и захтева од компанија да буду транспарентније у погледу начина на који доносе закључке у вези са модерирањем садржаја. Уз то, државни тужилац и становници Флориде моћи ће да покрену правне поступке против технолошких компанија.
Како је Десантис рекао, Флорида ће бити прва савезна држава која ће применити такав закон.
© Flickr / Gage SkidmoreРон Десантис
Рон Десантис - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Рон Десантис
Гувернер Флориде Рон Десантис

Флорида „заратила“ с технолошким гигантима

Теоретичар комуникација и редитељ проф. др Станко Црнобрња за Спутњик оцењује да је потписивање таквог закона прва у низу сличних одлука које ће тек донети друге савезне државе, попут Тексаса и Алабаме, које се сврставају у амерички југ, бунтовнички регион који не пристаје на монополе и који жели да спроводи конзервативну идеологију да је појединац центар свега, а да су држава и велике корпорације нужно зло.
Он је подсетио на то да се капитализам заснива на конкуренцији и да не трпи монопол и да је слична ситуација била у САД и онда када је радио био у власништву свега две или три компаније:
„Тада се пет година рвало око тога да се радијска индустрија демонополизује и то се и десило. То се пренело и на телевизију, тако да су неке ТВ мреже с националном покривеношћу биле обавезане законом да се самоуниште, да се распарчају на неколико мањих компанија. То се десило многим другим великим монополима у Америци и то треба видети као један природан процес у тој врсти капитализма у америчком друштву. Нарасту снаге које не могу више да толеришу доминацију и монопол једног домена, једне струке, индустрије, групе мултимилијардера, па крене друштвена акција у таласима да се то регулише и то се на крају деси.“
Црнобрња додаје да је одлука Флориде везана за унутрашњу политику и да се за сада неће одразити и на остатак света, али не искључује могућност да ће се то евентуално догодити.
„Не треба да заборавимо да Кина са 1,4 милијарде становника има потпуно одвојен систем интернета од остатка планете, а није једина. Државе имају своје системе интернета и слободе на интернету и то су регулисале на своје, интерне, националне начине. Русија је судски казнила ’Гугл‘ и ’Фејсбук‘. Кина их кажњава. Ти системи већ кажњавају те велике монополе кад пређу ’црвене линије‘ које обележавају оно недопустиво на тим тржиштима“, напомиње Црнобрња.
Црнобрња није сигуран како ће тачно „слобода интернета“ на Западу бити законски регулисана, јер је реч о новој технологији, али је уверен да ће се то догодити, јер се, кроз историју, центрима моћи у великим индустријама, попут комуникационе, није дозвољавало да трају предуго, зато што почну да доводе свет у „квазиорвелијанску“ ситуацију, у којој се, како каже, тренутно налазимо.
„Опет се појављују исти појмови у игри. Појављују се произвођач садржаја, дистрибутер садржаја и приказивач садржаја. Да ли је ту за слободу интернета одговоран дистрибутер или платформа која то приказује? Остатак слободног света је схватио да ’ови‘ не могу да раде шта хоће и да све то мора на неки начин да се регулише. Сад је ту кључно што нема много њих који то могу да регулишу, а да не укину неке слободе“, предочава Црнобрња.
© AP Photo / J. David AkeТвитер профил председника Доналда Трампа
Твитер профил председника Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Твитер профил председника Доналда Трампа
Укидање Твитер налога бившег председника САД-а Доналда Трампа одиграло је пресудну улогу у скретању пажње јавности на „бахато употребљавану“ моћ великих корпорација

Укидање Трамповог налога — кључан потез

С друге стране, уредник сајта „Нова српска политичка мисао“ Ђорђе Вукадиновић сматра да је потез Флориде корак у добром смеру и да ће и друге државе следити, како каже, утопијски покушај ограничавања свемоћи технолошких компанија, али је скептичан када је у питању домет потписаног закона:
„Подржавам то као иницијативу, мислим да је занимљиво као експеримент. Видећемо како ће све на крају да прође, али се плашим да су шансе мале да ће то трајно или дугорочно донети очекиване резултате. Свакако, мислим да је врло важно да се макар скрене пажња. Сумњам да ће то непосредно резултирати већом транспарентношћу или смањивањем моћи тих глобалних високософистицираних компанија које господаре сфером интернета, виртуелне реалности и друштвених мрежа.“
Вукадиновић оцењује да је укидање Твитер налога бившег председника САД Доналда Трампа одиграло пресудну улогу у скретању пажње јавности на „бахато употребљавану“ моћ великих корпорација које никоме не одговарају за своје поступке.
„Буквално до пре неколико месеци, годину-две дана људи су доживљавали друштвене мреже као природно добро, царство слободе и демократије. Кад би се неко жалио на одсуство слободе медија и медијску цензуру и контролу, онда је обично одговор био да имају друштвене мреже на којима је све слободно. Испоставило се да ствари не стоје тако. Напротив, постоје масовна контрола и манипулација“, истиче Вукадиновић.
Сазнајте: Колико кошта слобода говора на интернету
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала