Ђаволи пали после драме у Гдањску – највећи успех у историји Жуте подморнице! /видео/

© REUTERS / KACPER PEMPELФудбалери и навијачи Виљареала славе освајање Лиге Европе
Фудбалери и навијачи Виљареала славе освајање Лиге Европе - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите нас
Фудбалери шпанског Виљареала освојили су Лигу Европе победом над Манчестер јунајтедом после продужетака (1:1) и бољег извођења пенала. Трагичар је био голман Јунајтеда Давид Де Хеа, који није успео да одбрани ниједан од десет једанаестераца, да би затим промашио одлучујући.
Виљареал је први пут у историји клуба освојио трофеј првака Лиге Европе, док је Јунајтед поражен у другом финалу, након што је 2017. године из истог изашао као победник.
Утакмица је одиграна у пољском Гдањску, пред нешто мање од 10.000 навијача.
Невероватно Унаи Емери, тренер Виљареала, је надмашио чувеног Ђованија Трапатонија и по четврти пут у каријери освојио друго по квалитету европско клупско такмичење.
​Ток меча:
Игачи енглеског представника су офанзивније ушли у дуел и имали неколико прилика у првих 15 минута.
Дефанзивац Виљареала Хуан Фојт је доживео пех и крварење из главе, али му је повреда санирана, те је меч наставио са завојем на глави.
Оба тима су наставила да играју резервисано, без превише ризика, а прилике су биле реткост.
Међутим, у 29. минуту уследио је прави шок за навијаче Јунајтеда, пошто је после једног прекида било 1:0 за формалног домаћина.
Сјајни Ђерар Морено је побегао Виктору Линделофу и потезом који приличи искусним нападачима матирао Давида Де Хеу, упркос томе што га је Линделоф све време вукао за дрес.
Јунајтед је поново преузео иницијативу после примљеног гола, али се Жута подморница добро бранила. До краја полувремена виђена је једна солидна прилика за Црвене ђаволе, али промене резултата није било.
​Друго полувреме почело је великом приликом за Виљареал, али се, на срећу по Јунајтед, Карлос Бака очајно снашао у петерцу противника.
Само неколико минута касније формални гост на овом мечу је затражио једанаестерац након што је Гринвуд пао. Ипак, најстроже казне није било.
Јунајтед није дуго чекао на изједначење, до којег је дошло већ у 55. минуту утакмице.
На сличан начин као и Морено се снашао Единсон Кавани, који је побегао офсајду и зналажљиво сместио лопту иза леђа Руљија за 1:1.
​Велику прилику за вођство Ђаволи су пропустили у 70. минуту када је досуђен офсајд Маркусу Рашфорду, који је свакако промашио чисту ситуацију пред голом противника.
​До краја утакмице ни једна ни друга екипа нису желеле да се превише отворе. Било је напада и са једне и са друге стране и, иако је Јунајтед био нешто конкретнији, отишло се у продужетке.
Оле Гунар Солскјер и Унаи Емери су одлучили да ништа не ризикују у продужецима, па су то поручили и својим фудбалерима.
Најбољу прилику у првих додатних 15 минута имао је стрелац првог гола Морено, али је био врло непрецизан.
Јунајтед је доживео пех у другом продужетку, пошто је Рашфорд доживео повреду због које је морао да напусти терен.
У последњим минутима утакмице Жута подморница је могла да дође до једанаестерца, али је судија Турпан после консултације са ВАР собом одлучио да најстроже казне нема.
У пенал серији је све љубитеље фудбала дочекала права драма којој се мало ко надао, пошто је на обе стране погођено чак по десет пенала.
Изузев једне ситуације приликом шута Лука Шоа, практично ни Руљи ни Де Хеа ниједанпут нису били ни близу да зауставе неки од удараца, а онда су управо њих двојица морали да ступе на сцену.
Руљи је закуцао лопту далеко од Де Хее, да би затим Шпанац направио велики кикс, шутнуо јако лоше и допустио голману Виљареала да буде херој.
Погледајте комплетну пенал серију:
Како је светковина постала ријалити /фото, видео/
Запалио се чувени стадион у Мадриду /видео/
Хулигани претукли навијаче Јунајтеда пред финале Лиге Европе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала