„Медаља Пушкина“ Бајатовићу и Милинчићу /фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМирољуб Милинчић и Душан Бајатовић награђени су „Медаљом Пушкина“ по указу председника Русије Владимира Путина.
Мирољуб Милинчић и Душан Бајатовић награђени су „Медаљом Пушкина“ по указу председника Русије Владимира Путина. - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
"Медаљу Пушкина" која се додељује заслужним страним грађанима за допринос у развоју културних веза и чување традиција уручено је у Москви Душану Бајатовићу, директору "Србијагаса" и председнику Покровитељског савета Руског географског друштва у Србији и Мирољубу Милинчићу, директору тог друштва и професору Географског факултета у Београду.
Медаље су додељене указом председника Русије Владимира Путина „за велики допринос у проучавању и очувању руске културне баштине, зближавању и међусобном богаћењу култура народа Русије и Србије“, а свечано их је уручио потпредседник Руског географског друштва Николај Касимов.
Бајатовић је истакао да је Руско географско друштво једно је од најстаријих у Русији, основано 1845. године по налогу цара Николаја Првог Романова, а циљ му је истраживање природних богатстава и лепота земље, као и буђење свести будућих генерација о томе.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПотпредседник Руског географског друштва Николај Касимов уручио је „Медаљу Пушкина“ Душану Бајатовићу
Потпредседник Руског географског друштва Николај Касимов уручио је „Медаљу Пушкина“ Душану Бајатовићу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Потпредседник Руског географског друштва Николај Касимов уручио је „Медаљу Пушкина“ Душану Бајатовићу
„За мене је ово велико признање. Част ми је бити у Руском географском друштву на чијем се челу налазе председник Владимир Путин и министар одбране Сергеј Шојгу доказани пријатељи српског народа“, рекао је Бајатовић.
Он је истакао да садашње руско руководство пружа велику подршку Србији, посебно у решавању  косовског питања и у, том контексту, борби за очување територијалне целовитости земље.
Бајатовић и Милинчић су дали велики допринос и у објављивању више књига, укључујући и уџбеник руско-српског језика, а такође и у организацији изложби фотографија, које имају за циљ да српски народ боље упознају са Русијом и руски народ са Србијом. Поред тога, Бајатовићу и Миличнићу припадају и заслуге за организовање акције "Бесмртни пук", којом се чува сећање на све оне који су се током Другог светског рата борили против фашизма и нацизма.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићСастанак представника Руског географског друштва у Москви.
Састанак представника Руског географског друштва у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Састанак представника Руског географског друштва у Москви.
Како је наглашено у Москви, после Русије Србија је од свих земаља где се та манифестација одржава имала највише учесника.
Бајатовић и Милинчић наводе да је најважнији посао Руског географског друштва размена студената, успостављање културне, научне и технолошке сарадње, учење језика и генерално, упознавање са културним, историјским и духовним наслеђем две братске земље.
„Признање ‘Медаља Пушкина’ je једно од најзначајнијих признања Руске Федерације у сфери културе, а за нас значи много. Ми већ шест година идеју руске културе и идеју Руског географског друштва покушавамо да ширимо на простору Балкана на најбољи могући начин тј. најбоље што знамо и можемо“, рекао је професор Милинчић.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићДиректору Руског географског друштва у Србији Мирољубу Милинчићу свечано је уручена „Медаља Пушкина“.
Директору Руског географског друштва у Србији Мирољубу Милинчићу свечано је уручена „Медаља Пушкина“. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Директору Руског географског друштва у Србији Мирољубу Милинчићу свечано је уручена „Медаља Пушкина“.
Он је напоменуо да је прошле године одржана тродневна екскурзија за пензионере, под називом „Трагом руског културног наслеђа у Србији“ и изразио је наду да ће она и ове године бити одржана, ако то епидемиолошка ситуација дозволи.
Милинчић је рекао да се и овог лета у Србији очекују гости из Русије, а од 18. до 21. октобра, у време када се обележава и Дан ослобођења Београда, биће одржан међународни Руско-српски научни скуп, на коме ће бити сагледане промене и тенденције на простору Руске Федерације и Србије, а на коме ће учествовати и гости из Пољске, Бугарске и бивших југословенских република.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала