Одаловић: Могућа идентификација девет тела са локације код Рашке

© Sputnik / Лола Ђорђевић Вељко Одаловић
 Вељко Одаловић  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите нас
На локацији Кижевак код Рашке данас је и званично завршена претрага за посмртним остацима несталих у ратним сукобима на Косову и Метохији, а процес ексхумације могао би да доведе до идентификације најмање девет особа, изјавио је председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић.
„Оно што је извесно на бази форензичке струке што су радили антрополози и археолози за очекивати је да ћемо имати најмање девет идентификација, а коначан број ћемо потврдити када будемо добили дефинитивне извештаје“, рекао је Одаловић.
Сви експерти који су били на локацији Кижевак сагласили су се да на том месту више нема посмртних остатака, рекао је Одаловић новинарима који су присуствовали завршетку процеса ексхумације започетог 30. новембра.
Подсетио је да је Међународни комитет дошао до две идентификације несталих особа, а на основу посмртних остатака пронађених на том локалитету прошле године.
Из посмртних остатака ексхумираних на тој локацији биће узети узорци за ДНК анализу, што ће омогућити њихову идентификацију, коју ће спровести Међународна комисија за нестале.
Ексхумација на локацији рудник Кижевак је посебно значајна за породице несталих, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.
Та је локација била предмет истраживања и пробног ископавања протеклих пет година, а на основу наредбе Тужилаштва за ратне злочине. У новембру је ексхумација почела на основу одлуке Комисије за нестале и Радне групе за нестале на КиМ, као и на основу наредбе Вишег суда у Београду, Одељења за ратне злочине. Након паузе, процес је настављен 5. маја.
Поред надлежних државних органа и тима судских вештака из Србије који руководи форензичким аспектом на локацији су били присутни и стручњаци Међународне комисије за нестале, Еулекса, МКЦК и приштинске делегације Радне групе за нестала у својству посматрача, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала