Супер Месец данас на небу

© Flickr / JDB Sound PhotographyКрвави Месец
Крвави Месец - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Астрономски феномен познат под називом Супер Месец појавиће се данас на небу, што значи да ће пун месец бити најближи планети Земљи, а тај феномен дешава се истовремено са помрачењем Месеца.
Овај феномен ће бити видљив у Северној и Јужној Америци, Јапану, Аустралији и Новом Зеланду, а људи у Србији ће моћи да виде пун Месец и да га фотографишу.
Члан Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ Зоран Томић каже за Танјуг да Супер Месец визуелно нема разлике у односу на било који пун Месец, сем што изгледа већи и светлији.
Тај се феномен назива и „крвави Месец“, јер се на супротној страни земљине полулопте догађа потпуно помрачење Месеца, када Месец пролази кроз Земљину сенку и при томе губи сјај и добија црвенкасту боју.
„Да би се догодило помрачење потребно је да Сунце, Земља и Месец буду у истој равни, односно да Месец може да прође кроз Земљину полусенку и сенку и тада долази до потпуног помрачења Месеца и он губи сјај, односно не рефлектује се светлост са његове површине“, објашњава Томић.
Такав Месец нема никакав посебан утицај на Земљу, а феномен на небу трајаће кратко.
Он додаје да је најбоље посматрати Месец уз помоћ телескопа, када се налази у фази између пуног и младог.
„С обзиром на то да је Месец видљив голим оком можемо га посматрати голим оком, двогледом, а телескоп је интересантан јер ће најбоље позиционирати Месец. Најинтересантније је посматрати га у фази када је између пуног и младог, јер је занимљиво посматрати рељеф, односно кратере који се у том периоду најбоље могу видети“, објашњава Томић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала