„То раде само земље које праве нуклеарну бомбу“: Шеф Агенције за атомску енергију о Ирану

© AP Photo / Mohammad BernoИрански председник Хасан Рухани у иранској нуклеарној електрани Бушер
Ирански председник Хасан Рухани у иранској нуклеарној електрани Бушер - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите нас
Иран обогаћује уранијум до нивоа до ког то раде само земље које праве нуклеарну бомбу, рекао је Рафаел Гроси, шеф Међународне агенције за атомску енергију.
Гроси је рекао да је „ситуација забрињавајућа“, пошто је ирански нуклеарни програм „постао много софистициранији у последње две године“.
„Земља која обогаћује уранијум на ниво од 60 процената је веома озбиљна ствар. То је ниво за оружје, комерцијално обогаћивање је два, три одсто“, рекао је Гроси за „Фајненшел тајмс“.
Он је подвукао да Иран има суверено право да развија свој нуклеарни програм, али је додао да је „стигао до степена у ком мора бити под будним надзором“.
Експлозија хидрогенске бомбе - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Русија неће дозволити да Иран добије нуклеарно оружје
Иран, који је активирао свој нуклеарни програм у мају 2019, када су се САД повукле из нуклеарног споразума, објавио је да је обогатио уранијум до нивоа чистоће од 60 одсто. То је највиши ниво у Ирану до сада, чиме се далеко превазилази 3,67 одсто колико је предвиђено у нуклеарном споразуму из 2015.
Иран је наставио разговоре са другим потписницама споразума, Немачком, Француском Великом Британијом, Кином и Русијом, како би се решили спорови и САД вратиле у споразум.
Амерички председник Џо Бајден рекао је да ће се САД вратити споразуму „ако се Иран врати његовом поштовању“, док Техеран инсистира да прво буду укинуте америчке санкције.
Иран тврди да не намерава да прави нуклеарно оружје, а Међународној агенцији за атомску енергију одговорили су да уранијум обогаћују за медицинске разлоге и истраживања, рекао је Гроси.
Шеф Агенције тврди да „не види потребу таквог обогаћивања уранијума с обзиром на тренутни ниво индустријске и медицинске активности у Ирану“.
Он наводи да Иран сада има 10 пута више обогаћеног уранијума од 300 килограма, колико је било предвиђено споразумом. Гроси је навео да би већина потеза које је Иран повукао могла врло брзо да буде промењена, али да је проблем ниво истраживања и развоја који је достигнут, те да је немогуће вратити се у 2015.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала