Откривена тајна о инциденту на мору: Како је британски разарач одбијао да оде са „прага“ Русије

© Flickr / Defence ImagesРазарач Ратне морнарице Велике Британије
Разарач Ратне морнарице Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пратите нас
Заменик директора Федералне службе безбедности (ФСБ) Русије и руководилац пограничне службе ФСБ Владимир Кулишов изјавио је да је прошле године дошло до инцидента са британским разарачем на Црном мору за који се раније није знало.
У децембру прошле године, заменик руског министра одбране Александар Фомин само је саопштио да је британски брод пролазио кроз територијалне воде Русије у подручју рта Херсонес.

О каквом инциденту је реч?

Према речима Кулишова, погранична служба ФСБ, морнарица и ваздушно-космичке снаге заједно су протерали британски разарач Д35 Дрегон из територијалних вода Русије у рејону Крима у октобру 2020. године.
„Упркос упозорењу о недопустивости уласка у територијалне воде Русије, разарач УРО Д35 'Дрегон' британске морнарице 13. октобра 2020. године прешао је државну границу Руске Федерације у подручју рта Херсонес у акваторији Црног мора, користећи право мирног проласка“, објаснио је он.
Разарач британске морнарице Дајамонд плови кроз Суецки канал - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2020
Британски разарач у Црном мору, под будним оком руске флоте
На захтев да одмах напусти територијалне воде Русије, капетан разарача одговорио је да је сигнал лош, рекао је Кулишов.
„Захваљујући заједничкој акцији рускe ратнe морнарицe и Ваздушно-космичких снага, британски разарач је протеран у неутралне воде“, истакао је шеф пограничне службе ФСБ.
Такође је казао да руски граничари помно прате „непријатељске“ акције западних партнера у близини руских граница, које су усмерене пре свега на демонстрацију војне силе у циљу обуздавања наводне „агресивне политике Русије у региону“.  
Како је рекао, спремни су на различите сценарије развоја ситуације, укључујући да упозоре и спрече провокације на мору.

Русија може брзо да повећа број бродова ако затреба

Истовремено, Кулишов је изјавио да погранична служба ФСБ има довољно бродова у Црном и Азовском мору, као и да ће се, у случају нових претњи, њихов број брзо повећати.
Према његовим речима, Украјина користи активне антируске акције и ескалацију напетости у региону као изговор за добијање финансијске и војне помоћи САД и ЕУ за реформу поморске војне и пограничне инфраструктуре.
Скренуо је пажњу на то да је Русија упозната са испорукама мањих бродова из Сједињених Америчких Држава у Украјину, као и са уговорима који предвиђају да Француска, Велика Британија и друге земље НАТО-а граде нове бродове за украјинску страну.
Он је додао да Русија јача копнену границу са Украјином као одговор на непријатељске акције Кијева.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала