Ко је прележао корону, може да буде имун доживотно: Нова теорија научника

Пратите нас
Месецима након што се опораве од благе инфекције ковидом 19 људи још увек имају имуне ћелије које производе антитела против вируса корона, показује студија коју је спровео Медицински факултет Универзитета Вашингтон.
Истраживачи су открили да би такве ћелије могле да опстану у резерви и читав живот, производећи антитела све време, наводи се у студији која је објављена у магазину „Нејчр“.
Такође, наводи се да и блажи случајеви вируса корона остављају пацијенте са трајном заштитом и да ће поновљене инфекције вероватно бити неуобичајене.
„Прошле јесени било је извештаја да антитела брзо опадају након инфекције вирусом који узрокује ковид 19, а медији су то представили тако као да имунитет не опстаје дуго. Међутим, то је погрешно тумачење података. Нормално је да ниво антитела опада након акутне инфекције, али не пада на нулу, већ се одржава на одређеном нивоу“, истиче један од аутора студије Али Елебеди, ванредни професор на Медицинском факултету Универзитета у Вашингтону.
Истраживачи су код испитаника пронашли ћелије које производе антитела 11 месеци након појаве првих симптома. Они верују да ће те ћелије живети и стварати антитела до краја људског живота, а то је снажан доказ дуготрајног имунитета, како тврде.
Током вирусне инфекције, имуне ћелије које производе антитела се брзо множе и циркулишу у крви чинећи да ниво антитела буде веома висок. Међутим, једном када инфекција престане, већина таквих ћелија изумире, а ниво антитела опада.
Узимање крви за тестирање на постојање антитела на вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2020
Руски академик: Ниво антитела након прележане короне се смањује, али имунитет не нестаје
Ипак, мали део тих ћелија, које су назване дуговечне плазма ћелије, мигрирају у коштану срж и ту се насељавају. У коштаној сржи ове ћелије непрекидно луче низак ниво антитела у крвоток како би се заштитиле од новог сусрета са вирусом, преноси Б92.
Елебеди и његове колеге су тестирали 19 људи који су давали узорке крви у интервалима од три месеца, почев од месец дана након почетка инфекције. Већина је имала благе симптоме, а шест учесника је било хоспитализовано.
Они су анализирали коштану срж учесника седам или осам месеци након почетка инфекције. Петоро њих вратило се четири месеца касније и поново су дали узорак коштане сржи. Научници су поређења ради такође анализирали узорке коштане сржи 11 људи који никада раније нису имали ковид 19.
Открили су да ниво антитела у крви пацијената који су прележали корону брзо опада у првих неколико месеци после инфекције, да би се потом усталио, односно био на једном те истом нивоу.
„Петнаест од 19 узорака коштане сржи људи који су прележали корону садржали су ћелије које производе антитела, посебно циљајући вирус који узрокује ковид 19. Такве ћелије су и даље могле да се пронађу четири месеца касније код пет људи који су се вратили да дају и други узорак коштане сржи“, рекли су истраживачи.
С друге стране, ниједна од 11 особа које нису прележале ковид нису имале такве ћелије у коштаној сржи.
„Ове ћелије се не деле. Оне мирују у коштаној сржи и луче антитела. То раде од краја инфекције и то ће радити у недоглед. Још није у потпуности јасно да ли бисмо имали исти резултат истраживања код пацијената који су преболели умерени до тешки облик ковида 19“, тврди доктор Елебеди.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала