Истрага у Немачкој: Екстремна левица преузела одговорност за напад на „Теслину“ фабрику код Берлина

© AP Photo / Paul SakumaФабрика "Тесла" у Фремонту у америчкој држави Калифорнија
Фабрика Тесла у Фремонту у америчкој држави Калифорнија - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пратите нас
До сада непозната „Група Вулкан“ преузела је одговорност за спаљивање каблова у новој „Теслиној“ фабрици у Немачкој који, осим градилишта „Теслине“ фабрике, снабдевају струјом и приватне објекте у оближњем насељу.
Инцидент се догодио у ноћи између уторка и среде, неколико стотина метара од градилишта нове „Теслине“ фабрике у месту Гринхајде јужно од Берлина, а полиција истражује да ли се ради о политички мотивисаном нападу, објавили су страни медији.
„Тесла није ни зелен, ни еколошки, ни социјалан. Наша ватра се супротставља лажима о зеленом аутомобилу“, стоји у писму у коме се описује и како су спаљени високонапонски каблови.
Представници еколошких иницијатива критиковали су паљење каблова, али су истовремено указали да су овакве реакције могле бити очекиване.
„Ми смо се прибојавали да ће се многи осећати искључени из демократског процеса одлучивања о доласку Тесле“, наводи се у саопштењу „Иницијативе Гринхајде“.
Како се наводи, „Тесла“ у новој фабрици поред Берлина планира да годишње производи пола милиона аутомобила модела „Ипсилон“, а производња је требало да почне у јулу али је Илон Маск одлучио да поред фабрике аутомобила изгради и фабрику батерија тако да се отварање померило за крај ове године.
Градњу фабрике успоравале су и локалне еколошке иницијативе које су се противиле крчењу једног дела шуме, али и указивале на опасност по подземне воде у том делу немачке покрајине Бранденбург, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала