Русија се заложила за поштену истрагу ИКАО-а о принудном слетању авиона у Минск

© REUTERS / Christinne MuschiСедиште Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИКАО) у Мотреалу
Седиште Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИКАО) у Мотреалу - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пратите нас
Русија је на непланираном састанку Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИКАО) у вези са ситуацијом са авионом ирске авиокомпаније „Рајан ер“ позвала на поштену и транспарентну истрагу незаконитог мешања у активности цивилног ваздухопловства, саопштио представник Русије у тој организацији Сергеј Гудков.
„Заложили смо се за поштену и транспарентну истрагу чина незаконитог мешања у активности цивилног ваздухопловства од стране ваздухопловног и правног директората Секретаријата ИКАО“, рекао је он.
Истовремено је нагласио да многе земље, укључујући Велику Британију и Француску, сматрају да се радило о ваздухопловном инциденту који треба истражити са становишта претње по безбедност лета, док је Русија инсистирала да овај случај треба истражити са становишта Додатка 17. Чикашке конвенције „Безбедност. Заштита међународног цивилног ваздухопловства од дела незаконитог мешања“.
Такође је изјавио да се белоруска страна понашала у потпуности у складу са Чикашком конвенцијом, правилима и стандардима ИКАО, како то захтевају смернице приликом добијања претњи о присуству експлозивних направа у авиону.
Рајанер - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Лукашенко: Информација о бомби стигла из Швајцарске; Женева демантује
„Не може се говорити о принудном слетању авиона на аеродром у Минску, јер у радио-размени између посаде и диспечера нема никаквих знакова присиљавања посаде да слети на аеродром у Минску. Одлука о слетању посада авиона донела је самостално“, истакао је представник Русије.
Гудков је „са жаљењем“ констатовао да став Русије и Кине и Јужне Африке, које су је подржале, није уважен.
„Стекао се утисак да су изјаве Европљана биле унапред изрежиране и да је свака држава имала своју улогу“, додао је он.
У четвртак је ИКАО одржала непланирани састанак 36 дипломатских представника у Савету ове организације у вези са инцидентом са авионом „Рајан ер“ у ваздушном простору Белорусије 23. маја. Састанку су присуствовали и представници Белорусије, Ирске, Литваније, Пољске и Украјине.  

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информације о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне пријаве о минирању.
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора. Заједно са Протасевичем, у Минску је приведена и дрћављанка Русије Софија Сапега.
Премијер Белгије Шарл Мишел - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
„Руски рулет“: Европски савет о инциденту са авионом „Рајан ера“
Белорусија је, са своје стране, саопштила да је саопштење о минирању авиона стигло на електронску пошту минског аеродрома. Командант посаде сам је донео одлуку да слети у Минску. Није се радило ни о каквој принуди, саопштио је командант белоруских ваздушних снага Игор Голуб. Белорусија је спремна да преда снимке диспечера како би потврдила да је у праву. Међутим, како је саопштило Министарство спољних послова Белорусије, за сада ниједна европска земља није изразила жељу да се са њима упозна.
То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала