ФСБ: Америка покушава да оспори територијалну целовитост Русије

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПоглед на острво Руски, Залив Петра Великог и Јапанско море
Поглед на острво Руски, Залив Петра Великог и Јапанско море - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
САД неосновано покушавају да оспоре територијалну целовитост Русије не признајући став Русије по питању залива Петра Великог у Приморској покрајини на Далеком истоку, изјавио је руководилац пограничне службе ФСБ Владимир Кулишов.
Он је подсетио да се у складу са руским законодавством и међународним нормама државна граница у морским водама налази на удаљености од 12 наутичких миља од обале, за разлику од економске зоне која може износити и преко 200 миља.
Међутим, како је исткао, та правила се не односе на такозване „историјске заливе“, као што је то случај са заливом Петра Великог који носи тај статус још из 1957. године одлуком Савета министара СССР будући да има специјални одбрамбени значај.
„Претензије од стране Америке су неосноване са тачке гледишта међународног права. Инцидент који се догодио у новембру 2020. године када је амерички разарач `Џон Мекејн` упловио у те воде представља кршење државних граница Руске Фердерације“, констатовао је.
Подсетимо, амерички разарач „Џон Мекејн“ покушао је да уплови у руске територијалне воде крајем новембра прошле године, међутим, брод руске Пацифичке флоте „Адмирал Виноградов“ га је зауставио у тој  намери.
Амерички брод је захваљујући реакцији руске флоте успео да уплови само два километра преко граничне линије.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала