НАТО војници у Бугарској грешком упали у фабрику за производњу сунцокретовог уља

CC0 / U.S. Army Europe / НАТО војници
НАТО војници  - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Запослени у фабрици за производњу сунцокретовог уља у бугарском селу Чешнегирово (област Пловдив на југу Бугарке) били су сведоци упада војске НАТО-а на њихово радно место, саопштила је бугарска телевизија „Нова“.
Реч је о маневрима „Swift response 21“ у којима су учествовали амерички, италијански и бугарски војници. Према сценарију, десант војника је требало да буде на напуштени аеродром. Међутим, одмах поред аеродрома се налази фабрика.
Инцидент се догодио 11. маја током вежби НАТО војске.
Према информацији бугарске телевизијегрупа војника наоружана аутоматима прескочила је ограду и упала у фабрику. Двојица радника фабрике су изјавила да су им војници наредили да седну, а затим се поделили у групе и обишли све просторије фабрике.
„Било је страшно. Много сам се уплашио и нисам знао како да реагујем. Дрхтао сам од страха“, рекао је један радник.
Еврокоптер тајгер - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Хеликоптер НАТО-а на вежби ударио у далековод – Кршко и околина остали без струје /видео, фото/
Сведоци инцидента нису позвали полицију, већ власника фабрике Марина Димитрова.
„Одмах сам отишао у Војну полицију где је било двоје људи. Они су позвали начелника и рекли да не могу ништа да учине по том питању. За мене је то велика увреда. Као да сам неки терориста, као да смо неки бандити“, рекао је Димитров.
Према речима адвоката Борислава Мазнева инцидент се може изједначити претњом убиством.
„За мене је ово илегални упад на приватну територију. Такође, сматрамо да је то и претња убиством, јер су ушли наоружани“, изјавио је адвокат.
Бугарска телевизија је тражила коментар од амбасаде САД у Бугарској, али су је упутили на Министарство одбране где су изјавили да ће проверити инцидент и саопштити свој став.
Становништво села Чешнегирово већ се жалило, јер нису били обавештени о предстојећим маневрима НАТО војске.
„Нисам знао да ће бити организована вежба. Нико ме није обавестио. Сазнао сам кад сам видео камионе из којих су истоварили технику. Нама се обраћају само када се догоди нешто непријатно“, рекао је начелник Општинске управе Христо Атанасов.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала