„Нема потребе да се жури“: Абазовић о потписивању Темељног уговора СПЦ и Црне Горе

© Фото : Спутњику уступила УРАДритан Абазовић, лидер УРА
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је да је знао за синоћњи одлазак премијера Здравка Кривокапића у Београд, али и да му је сугерисао да нема потребе да се жури са потписивањем Темељног уговора са СПЦ.
Иако нема проблем с тим да уговор са СПЦ буде потписан, Абазовић истиче да га пре тога треба анализирати и у њему јасно заштитити интересе Црне Горе.
„Ми немамо никакав проблем да се он потпише, али пре тога морамо да видимо документ, да га изанализирамо и да он буде у складу са свим стандардима. То не можемо да урадимо на неки брзински начин, да бисмо имали квалитет. Ја не мислим да не треба на препад потписивати темељне уговоре, друго, да будем врло јасан интереси Црне Горе морају бити у потпуности заштићени, Црну Гору нико неће понижавати“, додао је Абазовић.
Истакао је да није било никаквих других условљавања.
„Држава је одвојена од цркве, они имају свој процес, аутономан и ми се радујемо што ће Црна Гора добити новог митрополита. Други процес је процес државе и цркве који треба да се заокружи након Закона о слободи вероисповести потписивањем темељног уговора“, каже Дритан Абазовић за ТВ Вијести.
Његова Светост Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Патријарх изненађен и забринут за СПЦ у Црној Гори: Саопштење Цркве после посете Кривокапића
Закључио је да повезивање та два процесу није у складу са добром демократском праксом и добрим државничким порукама.
Подсетимо, црногорски премијер Здравко Кривокапић састао се синоћ у Београду са патријархом Порфиријем и члановима Синода СПЦ. Кривокапић је навео да је дошао да пренесе глас народа како би за митрополита црногорско-приморског требало да буде изабран владика Јоаникије, те да предложи да Темељни уговор СПЦ и Црне Горе буде потписан 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.
После састанка, огласила се СПЦ, која је у саопштењу навела да је Кривокапић „изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити“.
„Његова Светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду“, наводи се у саопштењу СПЦ.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала