Нова истрага у Америци: Украјинци се мешали у председничке изборе?

© Sputnik / Николай Лазаренко / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Украјине
Заставе САД и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Федерални тужиоци у САД истражују да ли су се садашњи и бивши украјински званичници незаконито мешали у америчке председничке изборе преко припаднике бивше администрације Доналда Трампа.
Кривичном истрагом се утврђује да ли су украјински званичници користили Рудолфа Ђулијанија, тада личног адвоката бившег председника Трампа, да шири обмањујуће тврдње о актуелном председнику Џозефу Бајдену, преноси Ројтерс.
Агенција се позива на писање „Њујорк тајмса“ који је ово објавио на основу изјава људи који су упућени у цео процес.
Истрагом која је почела током последњих месеци управљају федерални тужиоци у Бруклину, а она је одвојена од актуелне кривичне истраге о Ђулијанијевом пословању у Украјини.
Амерички тужиоци тренутно истражују да ли су украјински званичници покушали да утичу на изборе 3. новембра ширењем тврдњи о корупцији око Бајдена кроз бројне канале, укључујући и Ђулијанија.
Један од званичника који су обухваћени истрагом је и члан украјинског парламента Андреј Деркач.
Америчко Министарство финансија претходно је санкционисало Деркача означавајући га као вишедеценијског активног руског агента.
Ђулијанијево пословање са украјинским олигарсима, док је радио као Трампов адвокат, предмет је друге истраге савезних тужилаца на Менхетну, а федерални агенти претресли су његов дом и канцеларију у априлу, запленивши телефоне и рачунаре.
Ђулијани је негирао наводе у вези са том истрагом, а његови адвокати су сугерисали да је она политички мотивисана, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала