Пленковић: Купујемо француске борбене авионе – „Рафале“

© AP Photo / Francisco SecoАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Премијер Андреј Пленковић саопштио је данас на почетку седнице владе да ће Хрватска купити 12 борбених авиона, француске „Рафале“.
„Влада је разматрала и оценила да је понуда Француске најбоља и донела одлуку о набавци авиона 'Рафал': 10 једноседа и два двоседа“, рекао је Пленковић.
Пре доношења одлуке, Пленковић је рекао да ће новим вишенаменским борбеним авионима Хрватска очувати способности ратног ваздухопловства земље и значајно га оснажити.
Влада је симболично ову одлуку донела данас када Хрватска обележаава Дан оружаних снага, што је Пленковић искористио да свим њеним припадницима честита тај дан.
Додао је да влада води рачуна о националној безбедности.
„Новим вишенаменским борбеним авионом којим ћемо заменити садашње МиГ-ове, чији животни век истиче 2024., очуваћемо способности Хрватског ратног зракопловства и значајно ћемо га оснажити“, казао је Пленковић.
На тај начин ће, додао је, допринети и очувању хрватског суверенитета.
Овом одлуком, рекао је премијер, Хрватска не остварује само највећу инвестицију у Хрватске оружане снаге од осамостаљења, него улаже у очување мира.
Иначе, процес куповине борбених авиона започет је у првом мандату Пленковићеве владе 2019. године, а премијер каже да су све понуде – САД, Француске, Шведске и Израела с пажњом размотрене.
Влада је, казао је, оценила да је понуда Француске најбоља и да Хрватска купује најбоље оцењен и опремљен авион, по цени од 999 милиона ева, уз могућност повољне отплате на рате, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала