Председник „Мајкрософта“ упозорава: Орвелова „1984“ могла би се остварити 2024. године

CC0 / / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Председник „Мајкрософта“ Бред Смит недавно је упозорио да би, ако законодавци не примене строге прописе о технологији вештачке интелигенције (АИ), живот ускоро могао одражавати стварност приказану у Орвеловој „1984.“
Он је приметио током интервјуа за програм „Панорама“ Би-би-Сија да ће се озбиљне последице појавити у наредне три године ако владина регулатива не буде пратила све већи развој вештачке интелигенције.
„Стално се подсећам на лекције Џорџа Орвела из његове књиге '1984'. Знамо да је основна прича о влади која је могла да види све што су сви поданици радили и да чује све што су сви говорили све време. То се није догодило 1984. али ако не будемо пажљиви, могло би се десити 2024. године“, рекао је Смит.
Од објављивања 1949. године, чувени роман Џорџа Орвела „1984“ постао је књижевни класик политичке и дистопијске научне фантастике. Књига се бави последицама масовног надзора и ефекте тоталитарних режима на јавност.
Би-би-си је истраживао је употребу кинеске вештачке интелигенције за надгледање својих грађана, са фокусом на то како та нација жели да постане светски лидер у тој области до 2030. У ствари, Кина је победила САД 2019. када је успела да обезбеди још патената за АИ иновације у разним академским институцијама.
Кина има нешто више од половине од 770 милиона надзорних камера на свету.
Истакнуто је да Кина има нешто више од половине од 770 милиона надзорних камера на свету, према подацима прикупљеним од истраживачке компаније „Компертек“. Међутим, то не значи да је Кина без конкуренције, јер се САД, по тој анкети, налазе на другом месту.
Велика Британија, Сингапур и Аустралија су међу првих пет држава са технологијом масовног надзора у активној употреби.
Пракса надзора грађана у САД нашла се на удару 2013. године, након објава бившег радника Агенције за националну безбедност Едварда Сноудена о противуставном надзору интернет и телефонских комуникација Американаца.
Године 2018. Америци је задат још један ударац када су хиљаде запослених у Гуглу заузели став против умешаности технолошког гиганта у „Проџет мејвн“, иницијативу Министарства одбране да се вештачка интелигенција користи за проучавање слика како би се технологија користила за побољшање удара дронова на бојном пољу.
Недавно је истраживање агенције Асшиејтед прес открило да услуга Гугл мапа наставља да прати локације корисника и након што је та функција деактивирана.
Смит је нагласио да ћемо „ако не донесемо законе који ће штитити јавност, у будућности схватити да технологија напредује и биће је врло тешко сустићи“.
У недавном извештају Би-би-сија наводи се да Кина наводно користи систем камера заснован на вештачкој интелигенцији за откривање емоција појединаца и да је технологија препознавања лица тестирана на Ујгурима у Синђангу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала