Путин: Први блок белоруске нуклеарне електране почиње са радом у јуну

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаИзградња белоруске нуклеарне електране
Изградња белоруске нуклеарне електране - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Пуштање у рад првог блока Белоруске нуклеарне електране (БелАЕС) планирано је у јуну, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„У јуну ће у експлоатацију бити пуштен први блок нуклеарне електране. Можемо рећи да је у том смислу посао завршен“, рекао је Путин током састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком у Сочију.
Белоруска нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Европски парламент позива на обуставу белоруске нуклеарне електране
Он је на почетку састанка приметио ће се разговарати о бројним питањима.
Председник Русије је изјавио да према закључцима првог квартала текуће године Русија остаје кључни трговинско-економски партнер Белорусије и саопштио да је забележен раст у сфери трговине од 18,4 одсто.
„То је добар тренд, важно је да се сачува уз активан рад владе“, рекао је Путин наводећи да постоје позитивне тенденције и у другим правцима сарадње.
Белоруска нуклеарна електрана је највећи белоруско-руски економски пројекат. Очекује се да ће први блок електране почети са радом 2021. године, а други – 2022. године. Енергетски блок број 1 белоруске НЕ започео је са радом и повезан је на национални електроенергетски систем Белорусије 3. новембра. Дана 22. децембра издата је дозвола за спровођење фазног програма за пробни рад првог енергетског блока електране.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала