Ројтерс: Турска издејствовала да НАТО ублажи резолуцију против Белорусије

© AFP 2023 / BENOIT DOPPAGNE / BELGAТурска и НАТО
Турска и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Турска је блокирала усвајање НАТО резолуције којим би биле предвиђене „казнене мере“ према Белорусији због принудног слетања путничког авиона „Рајанера“ у ком је био Роман Протасевич и издејствовала да она буде блажа него што су поједине чланице тражиле.
НАТО је издао кратко саопштење тим поводом, у ком осуђује принудно слетање и хапшење Протасевича, који је у Белорусији стављен на списак осумњичених за тероризам. Како тврди Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе, балтичке државе и Пољска инсистирале су да у резолуцији буду предвиђене и „казнене мере“, али је то блокирала Турска.
МиГ-29 - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Принудно слетео авион на аеродрому у Минску - ухапшен опозиционар
Саопштење НАТО било је блаже него изјава генералног секретара Јенса Столтенберга, који је инцидент назвао „државном отмицом“, наводи Ројтерс.
Анкара је инсистирала да ван саопштења остану било какво помињање подршке даљим западним санкцијама против Белорусије и позиви да се „ослободе политички затвореници“. Такође, изостављене су и претње прекидом сарадње НАТО и Белорусије.
Турски министар спољних послова није одговорио на захтев Ројтерса да прокоментарише ове тврдње.
НАТО званичници изјавили су тој агенцији да је саопштење усаглашено међу свих 30 земаља чланица, а да су детаљи дискусије поверљиви.
Дипломатски извори Ројтерса тврде да су оваквим исходом посебно незадовољне Пољска, Литванија и Летонија, које су тражиле оштрију реакцију НАТО.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала