Русија: ФСБ привела 14 припадника украјинске неонацистичке организације „М.К.У.“ /видео/

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаПрипадник Федералне службе безбедности Русије (ФСБ)
Припадник Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) привела је у Саратову 14 припадника украјинске неонацистичке организације „М.К.У.“, која позива на организацију терористичких напада у Русији, наводи се у саопштењу Центра за односе са јавношћу ФСБ Русије.
Напомиње се да су ФСБ, Министарство унутрашњих послова и Истражни комитет, у оквиру кривичног поступка о стварању екстремистичке заједнице и учешћу у њој „пресекли активности омладинске радикалне групе присталица идеологије масовних убистава (М.К.У.) која је координисана из Украјине“.
„Током хапшења је у Саратову приведено 14 припадника организације ‘М.К.У.’. Чланови групе су у изјавама потврдили своју умешаност“, наводи се у саопштењу.
У ФСБ-у су навели да су код ухапшених пронашли велики број пропагандних материјала, хладног оружја, опреме за комуникацију, упутства за израду домаћих бомби и ватреног оружја, као и преписке са вођом групе из Украјине о припреми терористичких акција.
Ухапшени могу бити осуђени по члану 282.1 Кривичног законика Русије (организација екстремистичке заједнице) до 10 година затвора за организацију или вођство и до шест година затвора за учешће у терористичким акцијама.
Према подацима Истражног комитета Русије, покренут је кривични поступак против осам становника Саратова узраста од 16 до 21 године: четворо је осумњичено за организацију екстремистичке заједнице, а четворо за учествовање у њој.
Истражни комитет Русије је навео да је циљ организације био „припрема и примена насиља на јавним местима заснована на политичкој, идеолошкој, расној, националној и верској мржњи и непријатељству, као и ставовима према одређеној друштвеној групи“.
Вође група су преко интернета тражиле истомишљенике.
ФСБ је крајем априла задржала 16 неонациста присталица „М.К.У.“ у Иркуцку, Краснодару, Саратову, Тамбову, Тјумену, Чити, Анапи, Пушину и Переславље-Залеском.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала