Шампион у бодибилдингу објаснио пут до врха: „Кило и по меса дневно, воду не пијем“

© Фото : Приватна архиваДушан Савић бодибилдер
Душан Савић бодибилдер - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пратите нас
Многима је прва асоцијација на помен имена Душана Савића легендарни фудбалер Црвене звезде, али овога пута није реч о њему, већ о апсолутном шампиону у бодибилдингу и бенч пресу.
Момак рођен у Прокупљу 1990. године не престаје да обара рекорде у обе дисциплине које су сушта супротност, а у разговору за Спутњик је пред почетак Купа Србије у бодибилдингу, који стартује 29. маја у Земуну, објаснио колика су заправо одрицања потребна, колико ригорозна исхрана је неопходна, да би се исклесали мишићи од челика пред излазак на сцену у којој се велики број мушкараца надмеће, а само један на крају однесе сву славу и победу.
Италијан великог срца и „челичних ногу“ одушевио Новака
„Нападам победу на Купу Србије на који могу да долазе и странци. Практикује се да долазе странци из република бивше Југославије, турнир је отвореног карактера. То је уједно најјаче и најбитније такмичење у првом делу сезоне, као и квалификација за репрезентацију за Балканско првенство које ће бити одржано у Румунији од 11. до 13. јуна“, истиче Савић, који је члан наше репрезентације од 2013. године.
Вредно је радио претходних месец и по дана, најпре у Прокупљу, док је дан уочи такмичења стигао у Београд, како би био максимално спреман за оно што га очекује.
„Најјачи утисак би био да се победом крене ка Балканском првенству које још нисам освојио. Доста пута сам излазио, али увек је мало недостајало. Срећа је ту битан фактор. Последњи пут када сам био, победио је Бугарин који је само неколико дана пре тога постао европски шампион, а ја сам освојио Куп Србије. Био сам бољи од њега, сви су то видели, али не иде да му дају да буде други, а човек пре тога постао првак Европе“, кроз смех прича Душан.
Савић који је недавно однео победу у бенч пресу и то после прележаног вируса корона, подигавши килажу дупло већу од своје, објашњава до најситнијих детаља како теку припреме за Куп Србије у бодибилдингу.
„Што се исхране тиче, и саме припреме за турнир, моје припреме трају шест недеља. Значи, месец и по дана ригорозне дијете. Тренирам двапут дневно, тачније четири тренинга дневно. Ујутру рад с теговима и кардио тренинг од 40 минута, исто то и увече. Дијета је ригорозна, на килограму пилећег меса сам дневно, ту је још и 100 грама куваног пиринча, и 50 грама сировог лешника. Е сад, последње недеље је заступљено пражњење и пуњење гликогена из мишића. Ту се подиже унос меса на кило и по, пије се само дестилована вода, отпадају пиринач и лешници. То је код пражњења гликогена, а код пуњења, два три дана дана пред такичење, једем теглу меда дневно и килограм куваног пиринча. То је баш онако екстремно, избацује се и со јер је познато да везује воду. Дан пред такмичење избацује се и вода тамо негде око 18 часова, па све до краја такмичења, тотална дехидрација“, каже за Спутњик шампион Душан Савић.
За крај је објаснио како је успео да споји неспојиво, тачније две потпуно различите дисциплине.
„Ја сам једини у Србији, који је успео да освоји титуле у бенч пресу и бодибилдингу. Једноставно, одвојим те две ствари као две целине и у фазама се припремам за сваку од њих. Нема особе у Европи који са 90 килограма, колико ја имам, подигне 200 килограма. То је дупло више од своје килаже. Толико сам подигао у теретани, док сам такмичарских подигао 190 килограма. Једноставно, не иде заједно бодибилдинг и бенч прес, јер је практично немогуће. Али, ја сам успео, одвојио сам их по фазама, јер потпуно су другачија прича. Енергија и снага се исцрпе за бодибилдинг, с таквом спремом не бих имао шансе на бенч пресу, али све се може када човек зна шта хоће и како ради да би остварио циљ“, поручио је апсолутни шампион Душан Савић.
► Ванредно стање – Олимпијске игре потенцијално без најбољег из Србије?
► Катастрофа Мерцедеса – Ферстапен покорио Монако и преузео врх!
► Бјелица за Спутњик: Маја је прави лидер, идемо по злато у Јапан /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала