Америка спремила 106 милиона долара за Србију и суседе ― да спречи руски утицај

Долари - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У предлогу буџета за амерички Стејт департмент за наредну фискалну годину од 58,5 милијарди долара за такозвани Западни Балкан предвиђена је сума од 106,2 милиона долара са циљем да се подрже реформе у процесу евроинтеграција и спречи руски утицај.
Како је наведено у документу објављеном на званичном сајту Стејт департмента, у Србији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији, Црној Гори и на тзв. Косову новац је предвиђен за подршку реформама у процесу придруживања Европској унији и супротстављање руском утицају и дезинформацијама. 
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Америка пред црним рекордом – јавни дуг у наредним годинама већи него у Другом светском рату
У образложењу предлога буџета за Стејт департмент и УСАИД у укупном износу од 58,5 милијарди долара, које се подноси Конгресу, указано је да се подршка пружа у сврхе оснаживања владавине права, борбе против корупције, јачања сектора цивилног друштва и обезбеђивања независног медијског сектора.
„Програм ће укључити и оснажити локалне власти и млађу генерацију да убрзају економски раст, спутају одлив мозгова и промовишу помирење међу различитим етничким групама. Финансирање ће промовисати економски раст предвођен приватним сектором и енергетску сигурност, укључујући обновљиве изворе енергије, сајбер безбедност, здраво финансијско и регулаторно окружење потребно за улагање и примену обавеза из Вашингтонског споразума из 2020. године, као и других споразума о нормализацији између Косова и Србије. Такође, инвестиције ће подстаћи економски опоравак након пандемије ковида 19“, указано је у документу.
Стејт департмент такође указује да ће подручје Европе и Евроазије бити помогнуто са 103,3 милиона долара у намери да се подрже антикорупцијске иницијативе и подстакне економска и демократска транзиција у региону.
„Промовише сарадња и економско повезивање више региона, поготово на подручју Западног Балкана, као и прекогранично енергетско повезивање. Подржи развој и ширење невладиног сектора, као и истраживачко новинарство, поготово кроз регионалне новинарске мреже“, наводи Стејт департмент.
Прецизирано је да је у те сврхе потребно искористити транзициона искуства и ресурсе других донатора, укључујући бивше примаоце стране помоћи. 
Такође, указано је да ће помоћ обухватати регионалне програме за сузбијање негативних утицаја, поготово у областима провере улагања и дигитализације.
„Програми ће подржати ставови да људи свих меридијана заслужују власт која подржава отворено тржиште идеја, транспарентно и одговорно управљање, једнак третман за све пред законом и могућности грађана да остварују своја права без страха од одмазде“, наведено је у објави Стејт департмента. 
Председник САД Џо Баден - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Бајденов буџет за одбрану: Модернизација нуклеарног арсенала у циљу одвраћања само једне силе
Такође, наведено је да ће финансирањем бити подржане могућности за директну интеракцију, кроз рачунарске, образовне, културне и друге регионалне програме који омогућавају размену најбољих пракси и идеја.
У предлогу буџета за Стејт департмент, предвиђено је да се за Европу и Евроазију издвоји укупна помоћ од 665,8 милиона долара да би се "изградила отпорност држава на страни штетни утицај и направио напредак у евро-атлантским интеграцијама, док би се истовремено решавали све већи изазови из Русије и Кине, укључујући и предаторски развој". Између осталог се додаје да се у предлогу за 2022. годину "одржава висок ниво подршке за Грузију, Молдавију, Украјину и Западни Балкан".
Бела кућа данас је поднела свој предлог буџета за фискалну 2022. годину, која почиње 1. октобра 2021, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала