Ердоган: Почетак изградње канала „Истанбул“ у јуну

Босфор - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите нас
Церемонија почетка изградње канала „Истанбул“ који заобилази мореуз Босфор планирана је за крај јуна, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„Крајем јуна положићемо камен темељац у изградњу канала ‘Истанбул’. Наравно, постоје они који су забринути због овог мегапројекта. Али то нас неће зауставити“, истакао је турски лидер, говорећи у Истанбулу.  
Према његовим речима, реализација пројекта канала повећаће стратешки значај турске метрополе.
„Видећете шест мостова преко канала. На обе обале новог вештачког пловног пута биће изграђена два града који ће украшавати слику Истанбула“, додао је Ердоган.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Ердоган: Сa каналом „Истанбул“ смо напокон независна држава
Турска планира да изгради нови канал паралелно са Босфором и повезивати Мраморно море са Црним. Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган први пут је саопштио о могућности његове градње 2011. године, када је био на функцији премијера. Уколико буде реализован, пројекат изградње новог пловног пута који заобилази Босфор постаће највећа инфраструктурна иницијатива у историји Турске и прилично ће смањити транспортно оптерећење на Босфору.
Раније је министар животне средине и урбаног развоја Турске Мурат Курум рекао да је Анкара одобрила план за изградњу канала „Истанбул“. Ердоган је истакао да се конвенција из Монтреа о статусу Босфора и Дарданела не односи на нови канал.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала