Југовић за Спутњик 30 година после Барија: Још увек сањам...

© Фото : Скриншот/Јутјуб/Небојша ПетровићВладимир Југовић, бивши фудбалер Црвене звезде
Владимир Југовић, бивши фудбалер Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите нас
Владимир Југовић, један од најуспешнијих фудбалера са ових простора и део златне генерације црвено-белих, причао је за Спутњик о антологијском успеху који је Црвена звезда остварила у Барију пре 30 година, када се попела на кров Европе.
Тада најмлађи члан златне генерације југословенског фудбала, Владимир Југовић је као двадесетдвогодишњак са црвено-белима освојио свој први трофеј Купа европских шампиона, а исте године и Интерконтинентални куп.
​У богатој фудбалској каријери Југовић је освојио још по један трофеј Лиге шампиона и Интерконтиненталог купа а са Јувентусом 1996. године, затим је подигао трофеј УЕФА супер купа исте године, а трофеје у оквиру националних првенстава Југославије, Италије и Француске да не наводимо.
На почетку разговора Југовића смо упитали како са ове временске дистанце гледа на највећи успех југословенског, односно српског фудбала – победу Звезде у финалу Купа европских шампиона 1991. године:
„Са поносом, зато што сам био део те генерације која је успела да донесе трофеј у Београд и фудбалски клуб Црвена звезда који до тада није успео никада, били су једном у финалу Купа УЕФА. Тако да поносно могу да кажем да смо направили нешто велико, да све будуће генерације имају неки циљ да и они једног дана покушају ако могу да нас достигну и престигну“.
Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Шта је Терзић открио у разговору с медијима?
На подсећање да је било говоркања о томе да је тадашњи контроверзни власник Олимпика Бернар Тапи покушао да подмити играче Црвене звезде чиме би купио свом клубу титулу првака Европе, Југовић је навео да не би улазио у ту причу јер није био део ње.
„Ја сам био тада најмлађи у тих 11 фудбалера, тако да се мени нико не би обратио за такве ствари. Мислим да је неко из наше генерације већ говорио на ту тему, али ја не бих да улазим у то, да не бих био неки алиби за нешто тако лепо што смо освојили“, рекао је саговорник Спутњик спорта.
Након пуне три деценије, сећања која се тичу анегдота са прославе титуле и пута из Барија у Београд Југовићу су избледела, али како нам каже, сан у који је тада упао, и даље га држи.
„Мени се све то некако брзо издешавало. Опет кажем, упао сам у неки сан дубоки, и и даље сањам. Тако да, не сећам се неких детаља. Сећам се само утакмице, да је била препуна црвено-беле боје, на стадиону Свети Никола је била прелепа атмосфера, гледаоци су баш навијали и подржавали нас на тој утакмици, тако да смо имали осећај као да играмо на домаћем терену. Мислим, то су неке лепе ствари“, навео је Владимир Југовић.
У разговору са легендом Црвене звезде неизбежан је био помен дупле круне која је на Маракану стигла после 14 година чекања, те смо Југовића упитали да ли мисли да ће у наредних 30 година Звезда успети да понови успех генерације из 1991. Године.
„Ја само могу да се надам, јер мој живот је фудбал, читав живот сам посветио фудбалу. Откад знам за себе дружио сам се са лоптом, и дан данас гледам фудбал са неке другачије стране, да кажем стручне стране. Волео бих једног дана да се нешто деси код нас, али мора много ствари, много коцкица да се склопе да би то било како смо ми имали шансу да осетимо и направимо“, указао је Југовић.
Он је поменуо чињеницу да је Бранко Станковић био тренер Звезде на чувеној утакмици на Маракани када је магла омела црвено-беле у борби за четвртфинале Купа европских шампиона, и прокрчила пут Милану ка освајању титуле 1988. године:
„Он је човек који је одиграо и прву утакмицу за Звезду кад је она основана, човек који је играо финале у Купу УЕФА са чувеном генерацијом која је изгубила од Гладбаха, и човек који је на тренерској клупи играо утакмицу против Милана. Три године после те утакмице ми смо освојили Лигу шампиона. Значи, ипак неко је тако дао темеље, а када вам неко да темеље и кад видите да постоји шанса, онда треба још мало да надоградите екипу у сваком смислу да би дошли до неке значајне титуле. Тако је сада и ова генерација освојила дуплу круну, и сада морају да иду један степеник више, причам о Звезди, да би можда за годину две направили већи успех“, рекао је Југовић.
Бившег аса Јувентуса и Интера смо питали и да ли ће се наћи са неким од бивших саиграча како би прославили овај велики јубилеј.
„Ја нисам у могућности из приватних разлога, не могу да остављам децу, али у принципу мислим да клуб нешто организује. Најбитније је да смо ми били заједно у Барију када је требало да будемо заједно и кад смо освојили Куп европских шампиона. Сад смо сви раштркани и имамо сви својих обавеза, па нас је мало теже сакупити“, закључио је Југовић.
Подсетимо, актуелни носилац дупле круне, клуб из Љутице Богдана пре три деценије попео се на кров Европе победивши Олимпик из Марсеја.
29. маја 1991. године велико срце легенди Црвене звезде куцало је јаче од противника из Марсеја, те су Роберт Просинечки, Драгиша Бинић, Миодраг Белодедић, Синиша Михајловић и Дарко Панчев били успешнији са беле тачке и у пенал завршници понели „ушати пехар“ из Барија на Маракану.
На крају утакмице пред препуним трибинама стадиона Свети Никола које су бројале до 56.000 навијача, резултат на семафору је био 5:3, а поред поменутих асова за Звезду су наступали Стеван Дика Стојановић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић, Илија Најдоски, Дејан Савићевић, Влада Стошић и саговорник Спутњика, Владимир Југовић, док су на клупи били и Милић Јовановић, Ивица Момчиловић, Раде Тошић и Владан Лукић. Тренер је био Љупко Петровић.

 
Харикири егзибиција немирног духа /видео/
Пикси изабрао „орлове“ за турнеју по Азији
Повратак тамо где је све и почело – Коларов у Звезди!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала