Најскупљи хлеб на свету кошта 10.000 евра ─ од чега се прави и ко га купује /фото/
21:13 29.05.2021 (Освежено: 13:54 29.09.2022)
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
Пратите нас
Пекара „Пан Пиња“, која се налази се у градићу Алгатосин у покрајини Малага, производи хлеб са златом и сребром доступан тек неколицини пробраних гурмана. Тако високу цену посебно су спремни да плате представници арапске и руске елите.
Када је Хуан Мануел Морено почео да ради у пекари деде своје будуће супруге у градићу у Малаги, он је тачно знао шта треба да уради: да пече најскупљи хлеб на свету. Претходни посао сладолеџије му је досадио ─ схватио је да су му ту могућности ограничене и да је у том послу остварио све што је могао.
„Нашао сам се у тој пекари и одлучио да је учиним једном од најбољих у Малаги. До краја сам се посветио послу и, ево, знају нас већ у целом свету“, рекао је Морено за Спутњик.
Управо је он убедио девојку, која је сада његова жена, да 2007. године, када су јој умрли баба и деда, остане у послу. Данас они сматрају да је њихова пекара „Пан Пиња“ светски стандард.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
„Хлеб ствара невероватне ствари“, каже Хуан. Сав хлеб праве жене, следећи традицију друге генерације породице која је на челу пекаре.
На менију постоји 270 врста хлеба ─ од најјефтинијег који кошта евро и по, до најскупљег на свету од 10.750 евра.
Почели су од хлеба који се прави од крупно млевеног брашна за 117 евра. Потом су почели да производе више врста хлеба, најскупљи до сада је коштао 1.780 евра, а после учешћа на изложби „Мадрид фузион“ 1. јуна на менију ће се појавити најексклузивнији хлеб у овом тренутку чија цена достиже 10.750 евра. Разлика између овог и претходног најскупљег хлеба је у томе што клијент може да персонализује свој хлеб „тетоважама“ у боји и да изабере састојке.
Поред тога, додаје Хуан, укус свих врста хлеба је исти.
„Једино по чему се разлику јесте ексклузивност и додатак сребра или злата, али разлика, у целини гледано, није приметна.“
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
„Примену злата су већ практиковале кинеске династије, а данас се користи у медицини. То је минерал користан за здравље, тако да приликом производње хлеба увек мислимо на здравље“, прича Морено.
Током зиме његов хлеб може да се чува две недеље, а лети нешто мање – због врућине појављује се влага. Кључ је, према речима Морена, у брашну и процесу припреме уз 18-часовно врење.
„Мој хлеб је по укусу прави хлеб, а не имитација која се сада продаје на тржишту.“
То је хлеб који се прави „без журбе“, јер купцима није потребна количина него квалитет.
Према Морену, постоје три елемента који најбоље одређују најскупљи хлеб на свету – то су здравље, гламур и ексклузивност.
„Веома је леп и користан за здравље, јер ми користимо само најбоље сирово брашно“, наставља Морено.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
„Најважније је здравље потрошача и узимамо у обзир разне ствари које су данас актуелне. Чак нас и лекари саветују.“
„Обновили смо пшеницу коју су гајили у области Ресио-де-Ронда, а такође комбинујемо хељдино брашно и кукурузно, спелтино, чак и брашно од конопље које је једно од најцењенијих на тржишту, јер сваки дан се откивају нове нутритивне особине.“
Приватним авионима долазе да би купили хлеб код нас
Али, ко може да приушти себи да проба такав хлеб?
„Наш хлеб обично највише траже арапски шеици“, објашњава Морено.
„На другом месту су Руси, на трећем – Кинези.“
Из пекаре они шаљу хлеб или у своје виле у Коста дел Сол или у своје земље.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
„Послали су и приватни авион како би донели хлеб у своју земљу“, открива Морено и додаје уз шалу:
„Цело путовање коштало је више од хлеба.“
Без обзира на високу цену, компанија сматра да ће покретање производње нове врсте хлеба бити одлично примљено и да ће половина клијената желети да га проба, јер увек желе да пробају ново и боље и да оставе утисак на породицу и пријатеље.
„Сваки пут када представљам неку нову врсту хлеба који је скуп купци као да само њега чекају и потражња за ранијим врстама пада до нуле“, констатује Морено.
Током пандемије вируса корона показатељи продаје су остали позитивни. Пекара је успела да прода 96 векни хлеба по 1.480 евра и 112 по цени од 192 евра.
„Пандемија скоро да се није одразила на најскупљи хлеб на свету. Удвостручили смо продају и број радника. Када смо почињали било нас је шесторо, а сада нас је 11. Градимо и већи објекат како бисмо ангажовали још људи“, рекао је Морено.
Потписали су и уговор с једним арапским шеиком према којем ће они обучавати човека за прављење хлеба.
Једнонедељни курс ће коштати 175.000 евра.
Морено се не устеже да подели рецепт са другима, јер ће, како каже, он увек бити први.
Домаћи хлеб се вратио да остане
Морено слови за најбољег пекара у Шпанији у области иновација и једног од 80 најбољих у земљи. И син иде његовим стопама. У 15. години направио је свој први чоколадни хлеб и изложио га на дегустацију на сајму.
„Од детињства припрема према својим рецептима“, с поносом признаје Морено.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
„И мени и другим људима се свиђа то што ствара у свом узрасту. Ове године намерава да представи сопствени хлеб и можда добије и своју прву звезду. У 17. години већ је отвори своју компанију. Веома се поносим што један тако мали град у којем живи свега 600 људи доживљавају равноправно с таквим раскошним градовима као што је Марбеља“, наводи Морено.
Према његовом мишљењу, највећи број типова брашна који се данас користе није погодан за припрему хлеба и због тога су на гондолама јефтини багети.
„Просо је један од генетски модификованих производа, зрно му је јако ослабљено. Да би се спасило брашно оно се хемијски разблажава “, објашњава Хуан Морено.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan PiñaПекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
Пекара „Пан пиња“ у Алгатосину (шпанска провинција Малага) прави хлеб са златом и сребром који могу да приуште само одабрани гурмани.
© Фото : Daniel Pérez / Архива пекаре Pan Piña
„Корист има само произвођач, а потрошач не добија ништа. Чини нам се да је домаћи хлеб скуп, али здравље је такође скупо посебно ако га изгубимо. То што данас уштедимо, купујући јефтин хлеб, сутра ћемо потрошити у апотеци“, додаје он.
Потрошачи су прво одустали од домаћег хлеба, а сада покушавају да га врате на сто. И он се вратио да остане. Не треба затварати врата пред хлебом високог квалитета, закључује Морено.
Прочитајте још: