Реакције црногорских званичника на избор Јоаникија за митрополита

© Sputnik / Небојша ПоповићЕпископ будимљанско-никшићки Јоаникије
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите нас
Црногорски званичници и лидери странака поздравили су избор владике Јоаникија за митрополита црногорско-приморског и Методија за владику будимљанско-никшићког.
„Верујем да ћемо сви заједнички са својих позиција дати допринос промоцији и јачању универзалних вредности у нашој држави, али и ширити идеју помирења, љубави и правде“, поручио је потпредседник црногорске Владе Дритан Абазовић на Твитеру.
Председник црногорске Скупштине Алекса ​Бечић је истакао да је уверен да су Митрополија црногорско-приморска и верујући народ Црне Горе добили достојног духовног пастира.
„Упућујем најсрдачније честитке митрополиту црногорско-приморском господину Јоаникију Мићовићу на избору, у жељи да мудра дела, поруке мира, љубави и толеранције буду водиља којим ће, заједно са народом Црне Горе, корачати у времену које је пред нама“, написао је Бечић на Твитеру.
​Бечић је упутио честитку и новоизабраном епископу будимљанско-никшићком, Методију.
​„У уверењу да ћете у овим изазовним временима нашем народу помоћи да сачува своју веру и да ћете бити духовни ослонац верујућем народу. У нади да ћете дуговечно и посвећено обављати функцију епископа будимљанско-никшићког, најискреније Вам честитам“, навео је Бечић.
​Он је истакао да га додатно радује јер су и један и други били игумани Цетињског манастира и духовни ученици, како је навео, његовог  пријатеља блаженопочившег Амфилохија.
Избор за митрополита Јоаникију је честитао и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.
​„Честитам владици Јоаникију избор за митрополита Црногорско приморског наше свете Српске православне цркве. Недељиви у вери православној,  у одбрани светосавског наслеђа нећемо одустати од прађедовског завета. Достојан!!!“, написао је на Твитеру Кнежевић.
​Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић навео је да је сигуран да ће Јоаникије и Методије бити достојни наследници великих српских архијереја.
Председник Покрета за промјене и један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић навео је да Јоаникије долази на трон Светог Петра Цетињског и да „чекају исте муке и проблеми као и њега — братомржња, поделе, корупција, издаје, прогон православља и хришћанства, криминал, неправда, морал нације разорен, народ осиромашен и опљачкан“.
„Нисмо као народ много одмакли од тог времена , ни научили лекције из наше историје. Потребна је велика морална и духовна обнова нашег народа, а улога Митрополита је кључна“, написао је на Фејсбуку Медојевић.
Честитке је упутио и председник Општине Будва Марко Царевић, истичући да је Јоаникије достојан наследник трона Петровића и његошевске Црне Горе.
„Уједно, овом приликом упућујем честитке владици Методију на избору за епископа једне од најстаријих епископија Српске Православне Цркве будимљанско-никшићке. Верујемо да ћете учинити све што је у вашој моћи да сачувате јединство наше светосавске цркве у временима која су пред нама. Радујемо се вашем избору. Достојни! На многаја љета!“, навео је Царевић, пренеле су „Вијести“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала