Сабор СПЦ заседа и поподне, на дневном реду избор владика

© Српска православна цркваПочетак радног дела Светог Архијерејског сабора СПЦ.
Почетак радног дела Светог Архијерејског сабора СПЦ. - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите нас
Свети архијерејски сабор СПЦ наставио је данас рад, у оквиру којег је професорки др Надежди Басари уручено високо црквено одликовање — Орден Светога Саве другог степена.
Професорка Надежда Басара је одликована на предлог тројице пароха из Хамбурга, који је Синоду доставио владика Григорије.
Надежда Басара је је познати светски стручњак у области хематологије, онкологије и трансплантацији матичним ћелијама, а одликовање јој је додељено за успех у лечењу људи од најтежих болести.
Очекује се да ће Сабор наставити заседање поподне и да ће на дневном реду бити избор и распоређивање митрополита и владика на упражњена места у митрополијама и епархијама.
На поподневној седници Сабор би требало да изабере два митрополита и једног епископа — на упражњена места у епархији ваљевској, Митрополији црногорско-приморској и Загребачко-љубљанској.
Како су раније пренели поједини медији, Сабор неће бирати митрополита загребачко-љубљанског, већ ће патријарху Порфирију бити продужена администрација над том митрополијом.
Најављен је раније и избор наследника митрополита Амфилохија у Митрополији црногорско-приморској, а кандидат за ту позицију је актуелни администратор, владика будимљанско-никшићки Јоаникије.
Према наводима Танјуга, с обзиром на најновија дешавања у вези потписивања Темељног уговора државе Црне Горе и СПЦ могло би се догодити да се Сабор и избор митрополита црногорско-приморског одложи, а да владики Јоаникију такође буде продужена администрација.
По окончању мајског заседања најављено је саопштење.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала