Европљани за укидање кованица и заокруживање цена

CC0 / Pixabay / Кованице евра
Кованице евра - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Из Европске комисије су се похвалили резултатима најновијег истраживања Евробарометар, према ком је јавна подршка евру досегла досад највиши ниво.
Чак 80 одсто испитаника од њих укупно 17.700 из 19 држава чланица еврозоне, према истраживању спроведеном крајем марта, сматра да је евро добар за ЕУ, а 70 одсто га сматра добрим за своју земљу.
Истовремено, све већи број грађана подржава и правила заокруживања и укидање кованица од једног и два цента, о чему је нешто раније спроведено и засебно отворено јавно саветовање.
Из Евробарометровог истраживања произилази да се 67 одсто или две трећине јавности залаже за укидање кованица од једног и два цента обавезним заокруживањем коначног износа куповине при плаћањима готовином. За то постоји већинска подршка у свих 19 држава, истиче се у саопштењу.
Да кованице од једног и два цента нису корисне, према отвореном јавном саветовању о правилима заокруживања, сматра 72 одсто испитаника, а готово исто толики постотак сматра да би требало увести правила заокруживања на најближих пет центи.
Слично важи и за питање да ли би правила заокруживања требало да буду обавезна и усклађена у еврозони, пренео је портал Каматица.
Иначе, евро као валуту данас користи око 342 милиона грађана ЕУ, а у пет држава еврозоне (Финска, Холандија, Ирска, Италија и Белгија) са око 100 милиона становника већ се примењују правила заокруживања коначног износа куповине за плаћања у готовини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала