Медији: Бајденову кампању финансирао лобиста „Северног тока 2“

© AP Photo / Patrick SemanskyАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
Бивши амерички дипломата Ричард Берт, који наводно лобира за гасовод „Северни ток 2“, издвојио је 2020. године новчана средства за кампању Џоа Бајдена, који је у то време био председнички кандидат, пише лист „Њујорк пост“.
Лист наглашава да је Бајден раније обећао да за вођење своје кампање неће узимати средства од лобиста. Такође се напомиње да је Берт, који је за време администрације Роналда Регана био амерички амбасадор у Немачкој, у октобру прошле године издвојио четири хиљаде долара за Бајденову кампању. Пре тога је у марту 2020. године донирао 10.000 долара Бајденовом одбору за подршку.
Лист тврди да се Берт „тренутно директно бави активностима лобирања у интересу ‘Норд стрима 2 АГ’“.
​Портпарол Националног комитета Демократске партије објаснио је за „Њујорк пост“ да је Берт дао донацију Бајдену „не откривајући да је регистровани страни агент и да стога нема право на донирање“. Национални комитет тврди да је Берту враћен новац.
Амерички председник Џозеф Бајден раније је признао да су санкције против „Северног тока 2“ у овој фази контрапродуктивне, јер је пројекат близу завршетка. Сједињене Америчке Државе објавиле су 20. маја да су због сопствених националних интереса одустале од увођења санкција компанији „Норд стрим 2 АГ“, оператору „Северног тока 2“. Међутим, затим су Сједињене Америчке Државе увеле санкције руским организацијама и бродовима који раде на пројекту гасовода „Северни ток 2“.

Изградња гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.
Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. 
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала