Медији: Тајне информације о америчком нуклеарном арсеналу у Европи открили ― војници САД

© AP Photo / Spc. Zoe GarbarinoАмерички војници надгледају област у Манбиџу
Амерички војници надгледају област у Манбиџу - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
У базама података јавних онлајн апликација за памћење, које су користиле трупе америчког ратног ваздухопловства стациониране у базама широм Европе, откривени су изузетно осетљиви и тајни подаци о локацијама нуклеарног арсенала САД на Старом континенту, наводи британски истраживачки портал „Белингкет".
Амерички војници у шест база у Европи, у којима се налазе нуклеарне бојеве главе, користили су јавне онлајн апликације за дигиталне "пушкице", које америчко ратно ваздухопловство користи за помоћ трупама да запамте сложене протоколе нуклеарне безбедности, додаје портал. 
Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Процена руске Думе: Какву опасност представља тајна америчка војска по Русију?
Како се наводи у извештају британског портала, војно особље користило је сајтове Quizlet, Chegg Prep и Cram како би запамтило шифре, жаргон, па чак и статусе нуклеарних силоса са бојевим главама.
Трупе су такође користиле „пушкице“ за памћење безбедносних детаља и протокола, као што су положаји надзорних камера, учесталост патрола око силоса и „лозинке“ које сигнализирају да неко стражаре држи као таоце, преноси Спутњик интернешенал.

Како је "Белингкет" дошао до тајних информација

Аутор извештаја на порталу "Белингкет", Фоеке Постма, објаснио је да су претрагом поменутих сајтова он и његове колеге били у стању да открију "картице за меморисање", које су војници у активном саставу користили, а на којима су помињани термини у вези са нуклеарним наоружањем.
Један сет од 70 картица називан "Study!" (Учење!) открио је тачну локацију и тачан број бојевих и небојевих пројектила у ваздухопловној бази „Волкел“ у Холандији, коју власти те земље сматрају тајном.
Иако европске земље и САД не желе да коментаришу постојање америчког нуклеарног оружја на територији Европе, али се о присуству тог оружја зна из документата и изјава пензионисаних војних званичника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала