Моја Русија: Лука пет мора и база совјетске поларне авијације /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСеверна речна станица у Москви
Северна речна станица у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
Москва je лука чак пет мора, a њена Северна речна станица одиграла је важну улогу у освајању Арктика и тридесетих и четрдесетих година прошлог века била је база совјетске поларне авијације.
Северна речна станица појавила се у ери грандиозних грађевинских пројеката и брзог развоја Москве. У исто време, тридесетих година прошлог века започета је изградња метроа и многих значајних здања у руској престоници, али и овог канала и пристаништа који су дуго важили за једну од кључних лука земље, с обзиром да је рекама и системима канала било могуће пловити од Москве до Каспијског, Црног, Балтичког, Азовског и Белог мора.
Одавде се данас може кренути на пловидбу до Санкт Петербурга, Јарославља, Казања, Нижњег Новгорода, Астрахања, Волгограда и других градова, па чак и до Валајама. Због тога га називају још и „речном капијом Москве“.
Канал Москва, како се данас зове, заправо је канал који повезује реке — Москву и Волгу. Идеја о повезивању река појавила се још у 18. веку и припадала је цару Петру Првом, који је желео да изгради пловни пут од Балтичког мора до централних региона Русије, пошто би његово постојање користило трговини и војсци. Наредио је израду пројекта повезивања река, али тај план није реализован.
Идеја је поново заживела почетком 20. века, а главни задатак је био „напојити“ престоницу, која се суочавала са недостатком пијаће и технички исправне воде.
Одлука о изградњи канала Москва-Волга, дугог 128 километара, донета је 1931. године, а њена реализација обезбедила је водоснабдевање Москве и отворила је пловни пут који омогућава превоз роба и путника, што уједно доприноси и развоју туризма. Данас граду обезбеђује више од 60 одсто воде, како пијаће, тако и за индустријске потребе.
Здање Северне речне станице саграђено је 1937. године, а после распада Совјетског Савеза зграда је била запуштена, као и парк око ње, али су 2018. године власти решиле све то да обнове… Грађевини је враћен оригинални изглед, уређено је и 17 докова, тако да терминал сада може да прими истовремено 24 пловила дневно.
Московске власти су изјавиле да током пловне сезоне очекују 1,5 милиона туриста, колико их је било у златно доба — шездесетих и седамдесетих година прошлог века.
У здању су обновљене и историјске дворане и чекаонице за путнике, па чак и мозаици са грбовима бивших совјетских република. Реконструисан је и тзв. Стаљинов кабинет, мада не постоје документи, нити фотографије које потврђују да је Стаљин овде долазио, примао госте или заседао.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићСкулптура у парку око терминала Северне речне станице у Москви
Скулптура у парку око терминала Северне речне станице у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Скулптура у парку око терминала Северне речне станице у Москви
У парку око терминала обновљене су фонтане из совјетског периода, као и скулптуре са војнопоморском тематиком.
Улога Северне речне станице у освајању Арктика била је велика — управо су одавде почињале арктичке експедиције. Његова база се налазила у акваторији Химкијског акумулационог језера, а поларни пилоти су одавде летели прво за Архангелск или Перм, а одатле су, након танкирања горива, продужавали даље на далеки Север ради извиђања или испоруке робе експедицијама на Арктику.
Данас Северна речна станица није само транспортно чвориште, већ и право место за одмор и рекреацију грађана са свом неопходном инфраструктуром: спортским теренима, дечијим игралиштима, ресторанима, кафићима и биоскопом на отвореном, као у стара добра времена.
У парку око терминала обновљене су фонтане из совјетског периода, као и скулптуре са војнопоморском тематиком.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Све емисије „Моја Русија“ можете погледати ОВДЕ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала