На светлост излази Ваздушни мост: Херојска акција Срба која је 70 година скривана под тепихом

© IGOR PAVICEVIC/фотографија добијена захвалношћу Контраст студиосГлумци Петар Божовић и Жарко Лаушевић са редитељем Радошем Бајићем
Глумци Петар Божовић и Жарко Лаушевић са редитељем Радошем Бајићем - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
Филм и серија о операцији Халијард, спашавању савезничких пилота из окупиране Србије, ради се још од 2017, а гледаоци ће ово остварење Радоша Бајића имати прилике да виде на пролеће 2023. Опсежност и значај пројекта изискује да се на њему овако дуго ради, каже Бајић за Спутњик.
После три године опсежних припрема, у суботу 22. маја, у селу Неменикуће на обронцима Космаја, почело је снимање играног филма „Хероји Халијарда“ и ТВ серије „Ваздушни мост“, према сценарију и у режији Радоша Бајића.
У средишту је, како Бајић објашњава за Спутњик, ратна драма, прича која је инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом по кодном имену „Операција Халијард“.

Филм о акцији „Халијард“ после деценија ћутања

У овој акцији, у лето 1944, предвођен Југословенском војском у отаџбини под командом ђенерала Драже Михаиловића, са импровизованог аеродрома у селу Прањани подно Сувобора, српски народ је, уз велике жртве и одрицања, од сигурне смрти спасио 508 америчких и других савезничких пилота.
© IGOR PAVICEVIC/фотографија добијена захвалношћу Контраст студиосЖарко Лаушевић и Радош Бајић током снимања
Жарко Лаушевић и Радош Бајић током снимања - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Жарко Лаушевић и Радош Бајић током снимања
Три године Бајић је, како каже, радио на сценарију, а помоћ приликом писања дали су му Душко Ковачевић и млади сценариста Страхиња Маџаревић, који су потписани као косценаристи.
„Пројекат снимамо две године. Ове године снимамо 45 снимајућих дана, а након тога настављамо студиозне припреме за снимање које ће се у истом временском периоду одвијати идуће године. Ове године до краја јуна снимамо на локацијама око Космаја, затим у јулу снимамо на локацијама на планини Рудник, а следеће године снимамо на месту догађаја“, објашњава Бајић.
Од момента када је донео одлуку да почне пројекат, до тренутка када ће филм, а потом и серија угледати светлост дана, проћи ће пет година, наводи наш саговорник.
„Сам овај податак говори да се пројекат ради на начин како се некада радило у југословенској кинематографији и како се ради у свету. У пројекту имамо преко 80 локација и у њему игра преко 130 глумаца, тако да се продукција овог пројекта увелико разликује од тренутне филмско-телевизијске продукције у Србији“, наглашава Бајић.
У тако бројној глумачкој екипи налазе се и имена попут Петра Божовића, Неле Михаиловић и Жарка Лаушевића, Драгана Петровића Пелета, Љиљане Благојевић, Љиљане Стјепановић и Слободана Боде Нинковића, али и млађе генерације већ доказаних српских глумаца попут Радована Вујовића, који глуми команданта операције Халијард, капетана Звонимира Звонка Вучковића или Ивана Вучковића, који ће тумачити Николу Калабића.
Прилика је, према Бајићевим речима, дата и плејади дебитаната као што су Нина Нешковић, Теодора Драгичевић, Чубрило Чупић, Марко Радојевић и други, а у филму и серији ће се појавити и велика група страних глумаца, углавном са енглеског говорног подручја.

Ко ће заменити Глоговца у улози Драже, а ко Ранкића у улози Калабића

Оно што још Бајићу задаје муке у подели улога јесте ко ће, после Небојше Глоговца играти Дражу Михаиловића. Команданта Југословенске војске у отаџбини до сада, у југословенској и српској кинематографији, тумачили су Раде Марковић у филму Миомира Микија Стаменковића из 1971. „Клопка за генерала“ и Милан Пузић у серији Саве Мрмка „Последњи чин“, десет година касније.
У квантитативном смислу, улога Драже Михаиловића у филму и серији о „Операцији Халијард“ није велика, али је, каже Бајић, веома значајна.
„Та улога ће бити снимана тек следеће године и уистину, после Глоговца, веома ми је тешко да одредим, и ментално, и рационално, ко ће играти ту улогу. Имам неколико кандидата и за сада вам не могу рећи ниједно име“, каже Бајић.
Међутим, серија „Последњи чин“ није толико остала упамћена по главном протагонисти Дражи Михаиловићу, колико по Николи Калабићу, кога је маестрално тумачио Зоран Ранкић. Калабић се у југословенској кинематографији појавио само тада и остао упамћен по Ранкићевој маестралној интерпретацији.
© IGOR PAVICEVIC/фотографија добијена захвалношћу Контраст студиосЖарко Лаушевић и Радош Бајић
Жарко Лаушевић и Радош Бајић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Жарко Лаушевић и Радош Бајић
Улога коју је играо Ранкић била је продукт једног времена у коме је серија Саве Мрмка настала. Сада је друго време, када се ствари у филмском изразу раде другачије, наводи Бајић. У Бајићевом филму и серији улогу Николе Калабића тумачиће Иван Вучковић, који ће, како Бајић каже, бити откровење и обећава нову интерпретацију контроверзног лика Николе Калабића.

Филм и серија разочараће и левичаре и десничаре и оне који очекују „Рамба“

Бајић у разговору за Спутњик објашњава и разлоге због којих филм неће бити прихватљив ни левичарима, ни десничарима, као ни онима који очекују новог „Рамба“. Када су представници Бајићеве продукцијске куће „Контраст студиос“ разговарали са могућим америчким копродуцентима, схватили су да Американци очекују акциони филм, у коме ће амерички пилоти бити представљени као акциони хероји.
„Филм ’Хероји Халијарда‘ и ТВ серија ’Ваздушни мост‘ је самосвојно, ауторско уметничко дело које је инспирисано историјским догађајем. То није историографска реконструкција у документаристичком смислу догађаја који је 70 година био гурнут под тепих, јер се из идеолошких разлога о томе није смело говорити“, закључује Бајић.
Акценат Бајићевог филма (и серије), како нам каже, није на америчким пилотима, већ на српском народу који је савезничке пилоте, чији су авиони оборени изнад Србије, уз велике ризике чувао и скривао од окупатора.
© IGOR PAVICEVIC/фотографија добијена захвалношћу Контраст студиосГлумци Чубрило Чупић (у првом плану) и Жарко Лаушевић током припрема за снимање
Глумци Чубрило Чупић (у првом плану) и Жарко Лаушевић током припрема за снимање - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Глумци Чубрило Чупић (у првом плану) и Жарко Лаушевић током припрема за снимање
„Ако говоримо о наслову филма ’Хероји Халијарда‘, неко може да постави питање ко су хероји — да ли су то амерички пилоти или су хероји заправо Срби, који су се, уз огромна одрицања да их спасу и помогну им. Акценат је на овоме другом и зато сам рекао да ће бити разочарани они који буду очекивали да ће пасти неки ’Рамбо‘, јер то заправо није тачно ни са историјског становишта. Ја правим причу о српском народу“, објашњава Бајић.
У том контексту постоји растерећеност и у идеолошком погледу, додаје он и наглашава да не тежи историјском ревизионизму. Оно што је битно је чињеница да ће пројекат о „Операцији Халијард“ пружити причу из српске визуре.
„Ја га не радим да удовољим потребама ни једних, ни других, ни трећих, а поготово америчке стране. Акценат у мојој ауторској замисли је на нашем човеку, на мученику, на српском народу који је у том тренутку преживљавао једну од највећој катарзи у својој историји“, истиче Бајић.
Због тога „Хероји Халијарда“ нису дословна историјска реконструкција, закључује наш саговорник.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала