Перовић: Дискриминација СПЦ траје годинама, неспоразум је привремен, и Влада и Црква желе споразум

© Sputnik / Никола БижићОтац Гојко Перовић
Отац Гојко Перовић - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
Недостатак уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве нас уводи у зону једне дискриминације, али то траје годинама, казао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.
На питање како види став Сабора СПЦ да и нова црногорска власт избегава да потпише Темељни уговор, казао је да дубоко верује да је та формулација производ једног тренутног и привременог неспоразума.
Његова Светост Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Патријарх изненађен и забринут за СПЦ у Црној Гори: Саопштење Цркве после посете Кривокапића
„Чињеница јесте да недостатак уговора између државе Црне Горе и СПЦ уводи нас у зону једне дискриминације, али то, као што је црногорска јавност упозната, траје годинама, деценију... Чињеница је, такође да, колико можемо да разумемо из саопштења и из онога што су искази представника Владе Црне Горе, да је ова Влада спремна да потпише тај уговор и да се на том потписивању ради. Малтене смо дошли до пар корака пред финализацију тог чина. Чињеница је исто тако да је СПЦ расположена и показала је своју спремност да се тај уговор потпише, тако да верујем да ће најскорија будућност показати како ту нема простора више ни за какву дискриминацију СПЦ у Црној Гори“, рекао је Перовић за ТВ Вијести.
На питање мисли ли да ће Темељни уговор ускоро бити потписан у Црној Гори, Перовић наводи да верује да ће бити онако како је било и најављено.
Перовић наводи да још увек нема тачног датума када ће митрополит бити устоличен и да то одређује Синод СПЦ.
„Процедура нам је позната – његова светост патријарх српски, господин Порфирије, како то налажу црквени обичај и правила, увешће у трон цетињских митрополита новоизабраног митрополита Јоаникија. То ће да се деси, како пракса налаже, у неко најскорије време, када то одреди Свети архијерејски Синод СПЦ. То је један вековни обичај, тако су устоличени сви црногорски митрополити у последњих 100 година и тако су вековима устоличавани и зетски митрополити од оснивања Зетске епархије и касније Цетињске митрополије, па до времена укидања Пећке патријаршије 1766. И касније по обнављању Патријаршије тај се обичај наставио – ниједан митрополит цетињски није уведен у трон нити хиротонисан без благослова пећког патријарха... Обично је то један саборни догађај, као што је саборни догађај био и избор самог митрополита, тако је и саборни догађај његово устоличење и очекује се, поред патријарха, присуство других архијереја СПЦ“, објашњава Перовић.
У вези са одлуком Сабора СПЦ да стави ван снаге одлуку о оснивању епископских савета, Перовић каже да је формулација саборског саопштења таква да „нама који нисмо правници не даје простор за неки јасан закључак“.
„Верујем да ће исто тако у најскорије време бити јасно о чему се ту у ствари ради и о каквој саборској одлуци је реч кад је у питању рад епископских савета", закључује Перовић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала